Mentőfülkét terveznek Chilében

Hírösszefoglaló
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új segítők érkeztek a chilei San José réz- és aranybányájához, ahol omlás miatt augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben. Az Andokban 1972-ben lezuhant repülőgép balesetének tizenhat túlélője közül tizennégyen utaztak Chilébe, hogy lelki támaszt nyújtsanak a mélység foglyainak, akik karácsony előtt aligha juthatnak ki a felszínre – adta hírül az AP. Az egykori rögbijátékosokat szállító gépen utazó 45 emberből 12 meghalt a zuhanástól, 17-et pedig lavina temetett maga alá. A túlélők kénytelenek voltak halott társaik húsából fogyasztani, hogy túlélhessék az összesen hetvenkét napot, amelynek elteltével rájuk találtak. Az uruguayi túlélők hangsúlyozták, hogy a bányaszerencsétlenség nem hasonlítható össze azzal, amit ők átéltek, mégis úgy érzik, lelket önthetnek a lent lévőkbe és fent várakozó szeretteikbe, amikor azok már feladnák a reményt.
A hozzátartozók, akik a bánya bejáratánál vertek sátrat a Remény nevű alkalmi kempingben, hálásak a messziről jött csapatnak, amiért az megpróbál úrrá lenni a kétségeiken. Maguk a bányászok egyelőre nem tartanak attól, hogy odavesznek, bíznak megmenekülésükben. A felszínen a mentőcsapat éjt nappallá téve dolgozik annak a szűk alagútnak a fúrásán, amelyen majd felhúzhatják őket.
A haditengerészet mérnökei már arra is gondoltak, hogyan juthatnak ki a leggyorsabban, ha elkészül a mentőjárat. Eddig azzal számoltak, hogy egy-egy embert három óra alatt lehet majd felszínre hozni, most azonban olyan kapszulát terveznek, amelynek segítségével egy órára rövidíthető az időtartam. A henger formájú mentőfülkét felszerelik oxigénadagolóval, világító és távközlési eszközökkel, s olyan berendezéssel is, amelynek segítségével a benn ülő ember kiszabadíthatja magát, és visszaereszkedhet, ha a szerkezet útközben beszorulna a 66 centiméter átmérőjű furatba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.