Nincs járványveszély Romániában

Átfogó rovarirtási akcióba fogtak a román hatóságok és az önkormányzatok, miután több embert megfertőzött a szúnyogok hordozta nyugat-nílusi vírus. Közülük ketten meghaltak. Szakértők szerint nem kell tömeges fertőzéstől tartani.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia számos településéről érkezett hatósági bejelentés tegnap amiatt, hogy több személynél felmerült a nyugat-nílusi vírus fertőzésének gyanúja. A járványos betegségeket kezelő kolozsvári kórházba egy hatvanéves nőt utaltak be magas lázzal és hányingerrel, esetében azonban csak a bukaresti laboratóriumi vizsgálatok után erősíthetik meg a fertőzés tényét. Néhány nappal ezelőtt ugyancsak a kincses városban kezeltek egy moldvai illetőségű juhászt, aki önkívületi állapotba került a szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés miatt, a kórházi ellátásnak köszönhetően azonban felépült. Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter hétfőn este jelentette be, hogy hét embert megfertőzött a nyugat-nílusi vírus, a betegek közül ketten életüket vesztették. Molnár Géza járványszakértő, az egészségügyi miniszter tanácsosa tegnap elmondta, az áldozatok halálához hozzájárult az előrehaladott kor, valamint mindketten szívproblémákkal is küszködtek. Molnár leszögezte: Romániában nem kell járványtól vagy tömeges fertőzéstől tartani, az esetek ugyanis időben és térben egyaránt távol esnek egymástól. Eközben az önkormányzatok országszerte átfogó szúnyogirtást végeznek, a közterületeken és az épületek alagsorán kívül különös figyelmet fordítanak a rovarok élőhelyének számító lápos, mocsaras vidékek rovarirtóval történő permetezésére. A bukaresti egészségügyi minisztérium – amely tájékoztatta az európai hatóságokat a romániai helyzetről – ugyanakkor azt ajánlja a lakosságnak, hogy ruházattal, esetleg riasztó hatású vegyszerekkel védekezzen a szúnyogcsípés ellen. Szereljenek fel védőhálót a lakás ajtajára-ablakaira, gondoskodjanak a lakásuk, háztáji gazdaságuk környékén a pangó tócsák kiszárításáról, és távolítsák el vagy ürítsék ki az állott vizet tartalmazó tartályokat.

Legyőzhetővé vált az ebola? Ebola- és Marburg-vírus ellen hatásos szer fejlesztésén dolgoznak évek óta amerikai kutatók, akik frissen publikált tanulmányuk szerint komoly áttörést értek el: az AVI BioPharma nevű cég kísérleti kezelését követően a megfertőzött rhesusmajmok és makákók jelentős része, az Ebola- esetében kilencven, a Marburg-vírusnál pedig száz százalékuk túlélte a gyilkos kórt. A gyógyszergyárat 291 millió dolláros szerződés köti az amerikai védelmi minisztériumhoz, a megállapodás tárgya az Ebola elleni kezelések kifejlesztése. A Nature Medicine című tudományos folyóiratban közölt tanulmány arról számolt be, hogy a Sina Bavari vezette kutatók az AVI–6002 és az AVI–6003 nevű szerekkel értek el sikereket. A gyógyszergyártó cég az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságánál kérvényezte a szerek engedélyeztetését, amelyeket hamarosan embereken is tesztelhetnek. Az Ebola-vírus vérzéses lázzal járó súlyos megbetegedést okoz, s potenciális biológiai fegyverként tartják számon. Az Ebola-vírus ellen nincs vakcina, s az esetek 90 százalékában halálos. Az utóbbi hónapokban több tanulmány utalt arra, hogy a kísérleti kezelések megfékezhetik a vírust. Májusban az amerikai kormány kutatói leírták, hogy a gének RNS-e egy ideig feltartóztatja a kórokozót, míg a szervezet immunrendszere felveszi velük a harcot (N. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.