Olcsóbb gázolajért lobbizó fuvarosok

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezményes üzemanyagár, hozzáférhető belvárosi behajtási engedély, lobbi a kereskedelmi gázolaj intézményének a bevezetéséért – ezt kínálja a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyhelyzetének javítása érdekében. Ennek érdekében ma bővítik a fuvarozók egyesülete és a Mol közötti szerződés kedvezményrendszerét. Vereczkey Zoltán, a szervezet elnöke a részletekről elmondta, hogy hat úgynevezett törzskutat jelöltek ki a vállalkozók igénye szerint az MKFE telephelyénél, a legnagyobb megbízók, valamint az országhatár környezetében, ahol többletkedvezményt is kapnak a Gold kártyások. A gázolaj listaárhoz képes nyújtott eddigi nettó 8 forint mellé ezeknél az üzemanyagtöltő-állomásoknál további nettó 2 forint kedvezményt kap a jogosult.
Az MKKFE elnöke rámutatott: számításuk szerint a hazai kis- és középvállalkozások gázolajfogyasztása a Mol-kutaknál eddig évi 48-50 millió liter volt, ami a törzskútkedvezmény révén akár 60-65 millió literre növekedhet, és ez 2-2,5 milliárd forint többlet jövedékiadó-bevételt hozhat a magyar költségvetésnek. A közutasok képviselői megnyugtató megoldásnak a jövedékiadó-viszszatérítési lehetőség feltételeinek megteremtését és a rendelkezés mielőbbi bevezetését tartják – más EU-tagállamok gyakorlatához hasonlóan. A kereskedelmi gázolaj bevezetését azért is tartja sürgetőnek az MKFE, mert ez esetben a külföldi nemzetközi fuvarozóknak is megérné Magyarországon tankolni a tranzitforgalomban – hangsúlyozta Vereczkey Zoltán. Mint ismert, évente több mint egymillió haszonjármű halad át Magyarországon, s jelenleg szinte elhanyagolható azok száma, amelyek nálunk vételeznek üzemanyagot.
A behajtási engedélyek használatakor a legnagyobb problémát az elkészült hozzájárulásokhoz való hozzájutás jelenti, mivel ezek csak a Parking Kft. belvárosi ügyfélszolgálatán vehetők át. Az MKFE a Parking Kft.-vel együttműködésben olyan szolgáltatást indít tagjai számára, amellyel a dokumentumokat az M0-s körgyűrű mentén található helyszínekre kiszállítja, így azokat a fuvarfeladatot végző gépkocsi vezetője a nap 24 órájában bármikor átveheti. Az MKFE emellett azt szorgalmazza, hogy a közeljövőben online módon is árusítsák a behajtási engedélyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.