Orbán: Megbukott a neoliberalizmus

Fordulóponthoz érkezett, történelmi változások előtt áll Európa és az egész nyugati civilizáció – jelentette ki tegnap Orbán Viktor az Európai Parlament legnagyobb politikai tömörülése, a jobbközép és kereszténydemokrata pártokat magába foglaló Európai Néppárt nyári egyetemén Budapesten.

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök kifejtette, hogy nem a gazdasági válság változtatta meg Európát, a válság csak tünete a változásoknak. Orbán Viktor szerint bebizonyosodott, hogy a gazdaságban az állam szerepét kurtítani próbáló neoliberális kísérlet megbukott, a piac önszabályozására vonatkozó elképzelés csak elmélet, míg az állam szerepe maga a valóság. A kormányfő szerint 180 fokos fordulatot kell végrehajtani az európai politikában, hogy újra visszaszerezzék az emberek bizalmát: nem szabad tovább dédelgetni azokat, akik spekulációval és trükközéssel a gazdaság aláásására törekednek, ezzel szemben támogatni kell azokat, akik munkahelyeket teremtenek, hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez. Orbán Viktor úgy vélte, a fáradékonyság, a pesszimizmus jellemzi az európai embereket, noha éppen az emberi energia a civilizáció legfőbb mozgatórugója.
*
Orbán Viktor elmondta, a gazdasági kormányzás célja az kell legyen, hogy a termelékeny kapitalizmus diadalt arasson a spekuláció felett. A miniszterelnök szerint a különböző spekulatív pénzügyi tranzakciók szabályozása nemcsak azért szükséges, mert válság van, hanem azért is, mert a jövőt csak valóságra, valós értékekre lehet építeni az utópiák és spekulációk helyett. Mint fogalmazott, Magyarországon a Fidesz elkötelezett abban, hogy misztikus utópiák helyett sikeres valóságot építsen fel. Szerinte a polgári szövetség intézkedései és a párt által elért kétharmados többség inspirálhatja a többi európai országot is. Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek, hogy a nehéz időkben, a szocialisták nyolcéves kormányzása alatt is teljes mellszélességgel támogatták a Fideszt. Ezért – mondta a miniszterelnök – a Fidesz sikere az EPP sikere is egyben.
Orbán Viktor az EPP nyári egyetemén fogadta többek között Jerzy Buzeket, az Európai Parlament elnökét, aki elismerően beszélt Magyarország uniós elnökségi céljairól, a keleti partnerség fejlesztéséről, a biztonságos energiaellátásért tervezett lépésekről, valamint az európai romastratégia kidolgozásának szándékáról. A magyar EU-elnökségnek különös jelentőséget ad a tény, hogy a következő, több évre szóló uniós költségvetés első előterjesztései erre az időszakra esnek. Orbán Viktor tárgyalt Yves Leterme-mel, az EU soros elnöki pozícióját betöltő Belgium miniszterelnökével, illetve Álvaro Uribe volt kolumbiai köztársasági elnökkel, aki elmondta: a II. világháború után komoly szerepet játszottak a magyar emigránsok a dél-amerikai ország gazdasági és társadalmi fellendülésében, a politikus ezért köszönetét és háláját fejezte ki.
– Kiterjedt érdekrendszere és az első elnöksége iránti lelkesedése miatt Magyarország 2011 első fél évében esedékes elnöksége egyaránt hasznára válik majd az uniónak és a régiónak – mondta Antonio Milososzki macedón külügyminiszter, miután felszólalt az EPP rendezvényén. Reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökségi programban Macedónia uniós csatlakozása is szerepel majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.