Osztrák nyugdíjra vár a volt vasúti vezér

Osztrák állami alkalmazásban állt-e Berényi János, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés elnök-vezérigazgatója, miközben a vasutas érdek-képviseleti szervezetet vezette? – erre a kérdésére keres választ ma a Hungrail etikai bizottsága.

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ül össze a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés etikai bizottsága. A testület állást foglal a Hungrail elnök-vezérigazgatója, Berényi János esetleges osztrák állami alkalmazása ügyében. A vizsgálatra azért szükséges, mert a vasúti szakmában elektronikus levélben körözték a német nyelvű dokumentumot, amelyben az osztrák állami vasút, az Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), illetve annak leányvállalata, a Raabersped rögzíti „Janos Berenyi” Kelet-Európa-tanácsadó feladatait.

*

A tavaly június 1-jei keltezésű iratot többek közt Gustav Poschalko, az ÖBB azóta elmozdított vezetője írta alá. Lapunk meg nem erősített értesülései szerint Berényi János szűk körben elismerte, hogy munkaviszonyt tart fenn az osztrák állami vasúttal. Úgy tudjuk, hogy az osztrák–magyar tulajdonú Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. egyes vezető munkatársai bizonyos, munkaviszonyban töltött évek után jogosultak az osztrák öregségi nyugdíjra. Berényi Jánosnak, a GYSEV korábbi elnök-vezérigazgatójának még hiányzott némi szolgálati idő a nyugdíjhoz 2002-es kényszerű távozásakor – értesült lapunk –, ezért vállalt tanácsadói feladatokat az osztrák vasútnál, ahol Gustav Poschalko bizalmi emberének tartották.
Lapunk megkereste Berényi Jánost, aki a vizsgálat lezárultáig nem kívánt nyilatkozni. Korábbi kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem áll munkaviszonyban az osztrák vasúttal azóta, amióta a Hungrail főállású vezetője. Az ügyet ismerő informátorunk szerint összehangolt vezetőbuktató akcióra utal, hogy az elnök-vezérigazgató kettős foglalkoztatását firtató vizsgálat éppen a tisztújítás idejére esik, azaz a Hungrail vezető posztját a szervezet tagvállalatai közül esetleg többen más személynek szánják.
Mint lapunk néhány napja megírta, vizsgálatot kért maga ellen Berényi János, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés elnök-vezérigazgatója, miután felvetődött, hogy a honi érdek-képviseleti szervezet vezetésével egy időben az osztrák állami vasút alkalmazottjaként dolgozik. A vasúti egyesülés múlt heti taggyűlésén döntést hoztak arról, hogy vizsgálatot tartanak a kérdésben. Etikai bizottságot állítottak fel, amelynek vezetője Gyurkovics Sándor, tagjai Vadnai Éva, Kukely Márton és Mosóczi László.
A Hungrail honlapján olvasható, hogy Berényi János a közgazdaságtan doktora, több mint három évtizedes vasúti szállítmányozási, vasútvezetői tapasztalattal rendelkezik. Csaknem 12 évig a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatójaként, egy évig miniszteri biztosként a MÁV-nál dolgozott. Berényi számos nemzetközi vasúti szervezet tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.