Rasszista botrány a német baloldalon

A mozlimokat és a zsidókat sértő kijelentései miatt élesen elítélte Thilo Sarrazint, a német központi bank elnökségének tagját a berlini kormány. A német szociáldemokraták által a jegybankba delegált politikus szerzeménye – amelynek címe: Németország elpusztítja önmagát – a napokban jelent meg, fő mondanivalója pedig az, hogy a Németországban élő mozlimok nem hajlandók elfogadni a társadalmi együttélés szabályait.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idézetek Sarrazintól. Gyenge értelmi képességűnek, lustának és a német állam pénzén élősködőnek tartja a mozlim bevándorlók többségét Thilo Sarrazin. Könyvében kifejti: „Berlinben az erőszakcselekmények 20 százalékát ezer török és arab fiatal követi el, noha a berlini lakosság mindössze 0,3 százalékát teszik ki.” Sarrazin egy korábbi kijelentése szerint „a törökök úgy hódítják meg Németországot, ahogyan a koszovóiak Koszovót: magasabb születési rátával”. (K. Z.)


ABundesbank hírneve határozottan sérült itthon és külföldön egyaránt Sarrazin úr kijelentései miatt a – közölte Angela Merkel kancellár szóvivője, aki a központi bankra gyakorolt nyomásként hozzátette: a Bundesbanknak aggódnia kellene emiatt. A kormány kifogásolja, hogy a jegybank egyelőre nem ítélte el kellő határozottsággal a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusát, a Bundesbank vezetősége ugyanakkor diszkriminatívnak nevezte Thilo Sarrazin napokban megjelent könyvét, és ígéretet tett arra, hogy az ellene indított fegyelmi eljárás eredményeként Sarrazint eltávolítják pozíciójából. A heves társadalmi vitát gerjesztő Sarrazint saját pártja, az SPD is kizárással fenyegeti, ő maga azonban a „sírba” is magával kívánja vinni párttagsági könyvét. „Mindig tagja leszek ennek a pártnak, mert szerintem ezeket a témákat éppen itt kellene megvitatni” – közölte a támadásokra reagálva. Thilo Sarrazint a németországi török és zsidó közösség tagjai is fajgyűlölőnek nevezték könyve miatt – amely a könyveladási listák élére ugrott –, a berlini tartományi kormány egykori pénzügyi szenátorát védelmébe vette többek között a kormánypárti Keresztényszociális Unió egyik politikusa, Peter Gauweiler, aki szerint Németországban a kényes kérdésekről is beszélni kell.
Az össztűzbe került könyv szerint a mozlim országokból származó bevándorlók körében összpontosulnak Németország kulturális és gazdasági problémái, a bevándorlók veszélyeztetetik az ország létét. – Nem akarom, hogy saját országunkban idegenek legyünk, még regionális szinten sem – írja Sarrazin, aki szerint a mozlimok többsége képtelen beilleszkedni a társadalomba. Mint fogalmazott, könyvét abból a félelméből táplálkozva írta meg, hogy unokái olyan országban nőnek fel, amelyben „életüket a müezzin imádságra hívó kiáltása határozza meg”.
Sarrazin már évekkel ezelőtt felkeltette a média érdeklődését. Egy tavalyi felmérés szerint a többség elutasította Sarrazin durva szóhasználatát, 51 százalékuk azonban egyetértett mondandójának lényegével. Sarrazin egy újságnak adott minapi interjújában azzal a kijelentésével keltett felháborodást, miszerint „minden zsidóban benne van egy közös gén”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.