Román kémfőnök Vantu halállistáján?

A román külügyi hírszerzés egykori parancsnoka szerint a napokban bűnpártolás gyanújával letartóztatott Sorin Ovidiu Vantu üzletember tíz évvel ezelőtt bérgyilkosokat toborzott a likvidálására. Az egyik legnagyobb bukaresti médiamágnást a román befektetési alap ügyfeleinek megkárosítása miatt is felelősségre vonhatják.

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenzációs fordulatot vett a múlt héten letartóztatott Sorin Ovidiu Vantu, Románia egyik leggazdagabb üzletemberének ügye. Catalin Harnagea, a román külügyi hírszerzőszolgálat (SIE) volt vezetője feltárta: 2000-ben úgy értesült, hogy a médiába is befektető Vantu több más személlyel együtt őt is megpróbálta megöletni. Harnagea az Evenimentul Zilei napilapnak elmondta, annak idején a SIE egyik tisztje jelentette neki, hogy az üzletember alvilági kapcsolatai révén bérgyilkosokat toboroz, hogy eltegye láb alól az általa alapított román befektetési alap (FNI) leleplezésében szerepet játszó vezető újságírókat, valamint a kémfőnököt. A volt hírszerzőparancsnok szerint a feltételezett likvidálási szándékról tíz évvel ezelőtt tájékoztatta a belföldi titkosszolgálatot, az ügyészséget és a rendőrséget is. A SIE éléről 2001-ben távozott, az illetékes hatóságok pedig bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást. Harnagea mindezt már csak azért is érthetetlennek tartja, mert akkoriban az alvilági figurák lehallgatott telefonbeszélgetéseit tartalmazó hangkazettát is az ügyészek rendelkezésére bocsátotta, amelyen a bérgyilkosságok megszervezésével megbízott személyek egyeztetnek a tervezett akciókról, konkrétan megemlítve a volt kémfőnök nevét, közlekedési szokásait.
Harnagea vallomása új megvilágításba helyezi a Romániában óriási port kavaró Vantu-ügyet. Mint arról már beszámoltunk, a csaknem egymilliárd eurós vagyonnal rendelkező médiamogult a múlt héten azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint korábban elősegítette Nicolae Popának, az FNI-t működtető Gelsor cégcsoport volt vezérigazgatójának külföldre szökését. A befektetési alapnak álcázott, valójában piramisjátékként működő FNI 2000-ben bekövetkezett csődje nyomán 300 ezer kisbefektető összesen háromszázmillió dollár veszteséget könyvelhetett el. Popát távollétében 15 év börtönbüntetéssel sújtották. A most nyilvánosságra került telefonlehallgatások tanúsága szerint Vantu mindvégig tartotta a kapcsolatot az Indonéziába menekített Popával, akit pénzzel is segített.
A bukaresti igazságügyi minisztérium éppen tegnap közölte, hogy a dzsakartai hatóságok hamarosan kiadják Romániának a volt Gelsor-igazgatót, ennek nyomán sokan azt jósolják, hogy Popa várhatóan terhelő vallomást tesz volt főnökére, így Vantut az FNI-csőd miatt is felelősségre vonhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.