Szlovákia gyászolja a vérengzés halottait

Gyásznappal emlékezik Szlovákia a hétfői, pozsonyi vérengzés hét halottjára. Ma reggel nyolc órakor félárbocra engedik a nemzeti lobogókat, amelyek mellé a feketék is felkerülnek az ország középületeire. A belügyminiszter, Daniel Lipsic szigorú biztonsági intézkedéseket ígér a hasonló vérfürdők megelőzése érdekében.

Neszméri Sándor
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorúra sikeredett Szlovákia államünnepe, az alkotmány napja, tegnap elmaradtak az ilyenkor szokásos rendezvények, a kormányhivatal sem tartotta meg a nyílt napot. Ehelyett az épület aulájában aláírásukkal részvétüket fejezhették ki a látogatók a hétfői pozsonyi tragédia miatt. Az emlékkönyvet Iveta Radicová kormányfő, több miniszter és a Pozsonyba akkreditált külképviseletek vezetői is aláírták, a miniszterelnök aszszony azt ígérte, kivizsgálják a történteket és mindent megtesznek azért, hogy a halálos áldozatok hozzátartozói és a sebesültek mihamarabb „teljes értékű, ép lelkű emberekként kapcsolódhassanak be újra a mindennapi élet forgatagába”.
A rendőrség – Jaroslav Spisiak országos rendőrfőparancsnok szerint – nagy erőkkel nyomoz, de Lubomír Harman tettének okaihoz nem jutottak közelebb. A két éve munkanélküli férfit – akivel hétfőn egy kommandós végzett – ismerősei csendes, visszahúzódó embernek tartották, a korábbi munkahelyein megbízható, kiszámítható dolgozóként jellemezték. Rokonait sokkolta az általa elkövetett öldöklés híre, annyira szolid, nyugodt embernek ismerték.
A lemészárolt cigány család jó hírét a bérház lakói védték meg. Néhány szlovák honlapon ugyanis elterjedt, hogy állandóan hangoskodó, másokat is gyakran boszszantó famíliáról van szó, sőt, egyes sajtóértesülések szerint drogelosztó központ működött a lakásukban. A bérházban élők azonban mindezt cáfolták, nevetséges vádaskodásnak és kitalációnak nevezték a megjelenteket. Egybehangzóan azt állították, hogy becsületesen éltek, s ha olykor kértek is kölcsön, a lehető leggyorsabban rendezték tartozásukat. A család fiatalabb tagjai pedig minden munkát elvállaltak, hogy javítsanak a körülményeiken.
Harman sikeres sportlövő volt, és hét fegyvert tartott otthonában. A rendőrök szerint sorozatlövésekkel sebesítette meg áldozatait, gépkarabély viselésére azonban nem volt engedélye. Vagyis ha ez a fegyver eredeti formájában működött, akkor törvényesen nem lehetett volna nála.
Daniel Lipsic belügyminiszter tegnap szigorú intézkedéseket ígért a hasonló vérfürdők elkerülése érdekében. Még az ősszel szigorítják a fegyvertartási törvényt, bevezetik a pszichológiai teszteket, a kiadott engedélyeket pedig öt- évente meg kell majd újítani. Várhatóan betiltják a hadsereg, illetve a rendőrség készletéből kiselejtezett, átalakított gépkarabélyok használatát a sportlövészeteken. A szigorítás ellen azonnal szót emeltek a sportlövészek szervezetei, mondván, egy ámokfutó miatt hiba ellehetetleníteni több ezer becsületes sportember szórakozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.