Tűzszünetet hirdetett az ETA

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baszk szakadár fegyveres szervezet, a Baszkföld és Szabadság (ETA) videofelvételt juttatott el a BBC londoni székhelyére is, amelyen a három fehér csuklyát viselő személy egyike bejelentette az ETA tűzszüneti szándékát. Baszk elemzők azonnal megjegyezték, hogy a tavaly ötven éve megalakult szervezet története során tizenegyszer hirdetett tűz- vagy fegyverszünetet. Az ETA legutóbb 2006. március 22-én jelentett be tartós tűzszünetet, amelyet egyoldalúan felmondott 2007. június 5-én. Az elmúlt két és fél évben az ETA nagyon meggyengült, elvesztette hat legfőbb vezetőjét is.
A belügyminisztérium vezetői a hírre azonnal összeültek, de José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő hangsúlyozta, hogy már nem elég a tűzszünet, az önfelszámolást várja tőlük. Az ETA az elmúlt években ellentétbe került politikai szárnyával, a betiltott Batasuna (Egység) nevű pártjával is, amely arra próbálja rávenni az ETA-t, hogy ugyanúgy tegye le a fegyvert, mint öt éve az IRA Észak-Írországban. Egy másik érdekes körülmény a bejelentés időpontja: a Batasuna és az ETA-hoz közelinek tekintett többi betiltott baszk párt vagy szervezet azért is szorgalmazza a fegyveres harc beszüntetését, mert jövőre indulni akarnak a helyhatósági választásokon.
A kormány adatai szerint 829 az ETA halálos áldozatainak száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.