Válás olasz módra, bajban Berlusconi

Hosszan elhúzódó politikai válságra számíthat Olaszország, előre hozott választásokra azonban várhatóan nem kerül sor – vélik elemzők a vezető kormánypárton belül kialakult viszályra utalva. A Silvio Berlusconi miniszterelnök és korábbi szoros szövetségese, Gianfranco Fini alsóházi elnök közötti hatalmi harc miatt a kormánykoalíció elveszítette többségét a parlamentben, az alternatívát nyújtani nem képes baloldali ellenzék azonban nem érdekelt új választások kiírásában.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre hozott választásokra nem lehet számítani a közeljövőben Olaszországban, noha minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb ez lesz a következménye a Szabadság Népe (PdL), a legnagyobb kormánypártban kialakult hatalmi harcnak. A belháború még a nyár elején robbant ki, amikor Gianfranco Fini, a parlament alsóházának elnöke, a PdL társalapítója nemtetszését fejtette ki azzal kapcsolatban, ahogyan a miniszterelnök, Silvio Berlusconi autoriter módon, egy „ügyvezető igazgató mentalitásával” irányítja a pártot, illetve különböző korrupciós botrányokba keveredett. Elemzők szerint alapvetően azért intézett szóbeli támadást a 73 éves kormányfő ellen az 58 éves Fini, mert a jobbközép politikai szövetség élén Berlusconi utódjának tekinti magát, de az idős, ám fiatalos vezető egyelőre úgy tűnik, nem adja ki kezéből az irányítást. A PdL július 29-én kizárta soraiból Finit, az alsóház elnöke azonban a PdL-be olvadt korábbi pártja, a Nemzeti Szövetség egykori tagjait, 34 alsóházi és tíz felsőházi képviselőt meggyőzött, hogy váljanak ki a PdL-ből és alakítsanak különálló parlamenti csoportot, ezáltal megvonva Berlusconi koalíciójától a többséget a parlament mindkét házában. Azóta számos fontos törvényt nem sikerült megszavaznia a parlamentnek, és május óta nem neveztek ki új iparügyi minisztert a korrupciós botrányba belebukott Claudio Scajola helyett.
Gianfranco Fini vasárnap elutasította Berlusconi megbékélési ajánlatát. Hívei előtt hevesen bírálta Berlusconit az intézmények iránti tiszteletlensége, az oktatási költségvetés megkurtítása miatt, és egyebek mellett azzal vádolta, hogy „térden csúszik” Umberto Bossi, a koalíciós partner Északi Liga vezetője előtt. Fini ugyanakkor világossá tette, nem célja a kormány megbuktatása, továbbra is támogatni akarja Berlusconiék reformterveit, de nagyobb beleszólást kér a kormányzati lépések meghozatalába. Berlusconi és Bossi válságtanácskozást folytatott hétfőn, amelyet követően közölték: Fini kijelentései elfogadhatatlanok, tisztségével öszszeegyeztethetetlenek, ezért kérni fogják Giorgio Napolitano államfőt, hogy menessze pozíciójából.
Több külföldi hírügynökség szerint a kormány nem fogja kitölteni 2013-ig szóló mandátumát és előre hozott választásokra kerülhet sor. Olasz elemzők azonban úgy gondolják, a jelenlegi felállásban egyedül az Északi Ligának kedvezhet a választások kiírása, hiszen Umberto Bossi pártja megerősödve került ki a viszályból. A baloldali ellenzéknek végképp nem áll érdekében egy választás, hiszen töredezett, gyenge, nem képes alternatívát nyújtani. Berlusconiék pedig inkább megvárják, mi lesz az eredménye egy esetleges bizalmi szavazásnak a parlamentben. A miniszterelnök ígéretet tett, amennyiben elbukna egy ilyen szavazást, lemond. A felmérések szerint az előre hozott választást a PdL nyerné, de meggyengülve kerülne ki a megméretésből, az Északi Liga pedig királycsináló lehetne; a PdL a voksok 29,7 százalékát szerezheti meg, a baloldali Demokrata Párt 27-et.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.