Váltás előtt a lengyel külpolitika

Munkatársunktól
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lazítani fog Lengyelország Grúzia-politikáján az új lengyel államfő. A jobbközép liberális Bronislaw Komorowski egy lengyel napilapnak adott interjúban elmondta, elődjével ellentétben nem ad feltétlen támogatást a kaukázusi országnak. Az orosz közvélemény elégedettséggel nyugtázta a lengyel elnök kijelentéseit, amelyeket egyben egy orosz–lengyel közeledés előjeleként értékelnek – számolt be az euractiv.hu. Komorowski, a konzervatív Lech Kaczynski elnök halálos repülőgép balesete után ideiglenes államfő lett, majd a július 4-i megválasztását követően végleg elfoglalta az elnöki széket. Az ellenzéki Jog és Igazságosság politikusaként Kaczynski oroszellenes külpolitikát folytatott, és az orosz–grúz háborút követően jelentős támogatást nyújtott grúz kollégájának.
Eközben Lech Walesa, a lengyelországi Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, Nobel-békedíjas úgy véli: a világon még sokat kell változtatni, hogy megfeleljen a hidegháború utáni korszaknak. A volt államfő az AFP francia hírügynökségnek adott interjút abból az alkalomból, hogy a napokban ünneplik a Szolidaritás létrejöttének 30. évfordulóját. Walesa egyebek mellett említést tett NATO-ról, amelynek már nincs ellenfele, s a kapitalizmusról, amely „túlságosan figyel a pénzre, nem pedig az emberre”. Ami az európaiakat illeti, nekik az exelnök szerint meg kell érteniük, hogy nincs többé nemzetállam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.