Véres jövőkép a briteknek

A nyugati hatalmak közül Nagy-Britanniának kell a leginkább tartania attól, hogy hamarosan terrortámadások sorozatát követik el területén – ez a véleménye egy neves brit biztonságpolitikai kutatóintézetnek, amely tegnap hozta nyilvánosságra jelentését. Eszerint az al-Kaida új vezetői az egyszerűbb, de hatékonyabb terrormerényletek hívei, a támadásokat pedig a brit börtönökben radikalizálódott, a közeljövőben szabaduló mozlimok fogják végrehajtani.<br />

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzügyi problémák. Nehezítheti a brit biztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás munkáját az új londoni kormány által a költségvetési hiány csökkentése érdekében felvázolt drasztikus állami kiadáscsökkentés – írta tegnap a Reuters hírügynökség. Nagy-Britannia évente mintegy 3,5 milliárd fontot költ a biztonságra és a terrorelhárításra, a 2001. szeptember 11-i, egyesült államokbeli terrortámadások óta London 250 százalékkal növelte a biztonsági feladatokra szánt pénzösszeget. (K. Z.)


Minden tizedik mozlim fegyenc radikalizálódik a brit börtönökben, így öt-tíz éven belül mintegy nyolcszáz potenciálisan veszélyes és erőszakos terrorista kerülhet szabadlábra – jósolják tegnap közzétett jelentésükben a Royal United Services Institute (RUSI) védelmi és biztonsági elemző központ szakértői. Az elemzés szerint olyan – nem minden esetben terrorizmusért elítélt – rabok kerülnek nemsokára szabadlábra, akik éppen a börtönben eltöltött évek alatt radikalizálódtak, és készek terrorcselekményeket végrehajtani.
A jelentés szerzői szerint változóban van az al-Kaida terrorhálózat taktikája: a szervezet korábban látványos és alaposan megszervezett akciókra törekedett, most arra ösztönzi híveit, hogy egyedül kövessenek el kevésbé kifinomult módszerekkel végrehajtott támadásokat. Az al-Kaida vezetőinek új nemzedékéhez tartozó Anwar al-Awlaki is ezt a taktikát részesíti előnyben. Az Egyesült Államokban született, jemeni származású iszlám vallási vezető állítólag kapcsolatba került azzal a nigériai fiatalemberrel, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai repülőgépet Detroit felett. Az imám e-mailben tartotta a kapcsolatot azzal a Nidal Malik Hasan amerikai őrnaggyal is, aki tavaly novemberben a Fort Hood texasi támaszponton lelőtt 13 katonát.
Az új típusú támadások sem lennének kevésbé véresek, ha a merénylő zsúfolt, zárt helyszínt vesz célba. Ilyen jellegű támadással már próbálkoztak terroristák Londonban: három éve véletlenül fedeztek fel egy több száz ember életének kioltására alkalmas pokolgéppel megrakott személyautót a főváros egyik legzsúfoltabb pontján. London legsúlyosabb terrortámadását 2005. július 7-én élte át, amikor három metrószerelvényt és egy buszt vettek célba öngyilkos merénylők 52 ártatlan ember életét kioltva.
Az igazságügyi minisztérium túlzásnak nevezte a RUSI jelentésében leírtakat, miszerint a fegyintézetek vezetői azt mondták, gyors ütemben halad a mozlim rabok radikalizálódása a börtönökben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.