Visszatérnének a romák

Szinte azonnal visszatérnének azok a romániai romák, akiket a múlt hét végén szállítottak vissza hazájukba a francia hatóságok. Az euroromáknak is nevezett cigányok nem sokat törődtek a fogadásukra érkezett roma jogvédőkkel. Franciaországban közben megerősítették, hogy  folytatódnak a kitoloncolások, s ősz végére minden roma telepet fel akarnak számolni.

2010. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Hogy mihez fogok kezdeni az életemmel itthon? Őszintén szólva semmit, mert két nap múlva megyek is vissza – magyarázza újságírók és tévékamerák gyűrűjében egy hollófekete bajszú, középkorú cigány férfi a temesvári nemzetközi repülőtéren. A testes bőröndöt magával cipelő roma egyike annak a Párizsból érkezett repülőgép utasainak, amely 124, Franciaországból kiutasított cigányt szállított a fedélzetén haza Romániába. Meglehet azonban, hogy a haza kifejezés kissé túlzó ebben a vonatkozásban, ugyanis a Bánság fővárosában landoltak túlnyomó többsége bevallottan nem szülőföldjét, hanem Franciaországot tekinti otthonának. A román média napok óta vezető hírként, kiemelt témaként kezeli a Nicolas Sarkozy francia elnök által foganatosított intézkedéseket, és az első roma csoport csütörtöki bukaresti landolásához hasonlóan Temesváron is újságírók hada fogadta a Franciaországból hazazsuppolt cigányokat. Noha utóbbiak közül akadtak, akik agresszívan reagáltak a francia hatóságok által kifizetett 300 eurós lelépési díjat firtató kérdésekre, sőt rá is támadtak a sajtósokra, a legtöbben készségesen nyilatkoztak. A 35 éves Radu például elmondta, hogy ócskavasgyűjtésből élt Franciaországban, és ha belátható időn belül nem talál munkát Romániában, mindenképpen viszszatér fogadott hazájába. A gyulafehérvári származású Mariana Serban négy gyerekkel – a kisebbik mindössze négy hónapos – érkezett haza, és elnyújtott, felháborodott nemmel válaszol a kérdésre, miszerint dolgozott-e odakinn. A fiatal roma asszony elmondja, több mint egy éve él Grenoble-ban, ahol gyermekenként 500 eurós nevelési segélyt kapott, és mivel ezt a pénzt Romániában tisztességes munkával fél év alatt sem keresné meg, a bőröndjét ő sem pakolja ki teljesen. „Köszönjük a francia kormánynak, hogy fizeti a romániai vakációnkat” – fűzi hozzá a roma asszony.
Különben a visszatérést fontolgató, egyes román sajtóorgánumok által előszeretettel euroromáknak nevezett cigányok nem sokat törődtek a fogadásukra érkezett roma jogvédőkkel, akik elsősorban a francia kormány „diszkriminatív, rasszista töltetű” intézkedéseit ostorozták. Nemigen keltette fel az érdeklődésüket az sem, amikor a romák társadalmi beilleszkedésének elősegítésére hivatott állami hivatal egyik munkatársa olyan programokról számolt be, amelyek révén támogatást nyújtanak nekik az otthonteremtés és a munkahelykeresés terén. A témát feszegető bukaresti híradások a hét végén bő teret szenteltek az önmagát valamennyi roma királyának nevező szebeni Florin Cioaba kijelentésének, hogy Franciaország súlyosan korlátozza a cigányok szabad mozgáshoz való jogát, éppen ezért az önjelölt uralkodó fontolgatja, hogy pert indít a párizsi kormány ellen a kitoloncolások miatt.
XVI. Benedek pápa burkoltan bírálta tegnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását. Sajnálja viszont szavait Christophe Dufour aix-en-provence-i és arles-i érsek, aki a romák kitoloncolása miatt azért imádkozott, hogy Sarkozy kapjon szívinfarktust.

Túlreagált akció.
„Úgy vélem, a közvélemény messzemenőkig túlreagálja azt, ami ma Franciaországban – a román és bolgár – romákkal történik. Nem tömeges kiutasításról van szó, hanem egy szűk réteget érintő, teljesen jogos gyakorlatról” – reagált az elmúlt napok sajtóvisszhangjára Marin Rajkov, Bulgária párizsi nagykövete. Hivatalos adatok szerint szinte titokban 13 roma érkezett vissza még pénteken Szófiába, két nap múlva 11, szeptember 10-én pedig 9 fő tér vissza Franciaországból. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.