A többieknek a lába jár

Juhász Emma
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy darabig nem értettem, hogy lehet ekkora önuralma a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet megtöltő majd másfél ezer embernek, akik nyilván azért kapkodták szét pillanatok alatt a Hot Jazz Band huszonötödik jubileumára szóló jegyeket, merthogy rajonganak a dixie-ért. A legszívesebben táncra perdülnének, ha szvinget hallanak, de legalábbis odavannak a századelő magakellető, fülledt dallamaiért. Akkor hogy lehet, hogy mozdulatlanul képesek ülni, beérve a vad tapssal, huhogással és nevetéssel? A szombati koncerten ennek fényében szégyellősen igyekeztem úrrá lenni állandó bólogatási kényszeremen, de a szünetben valaki megnyugtatott: a többieknek a lába jár.
A Hot Jazz Bandtől, azon belül is Bényei Tamástól megszokhattuk, hogy pontosan felépített, zenetörténeti részleteket sem nélkülöző koncertek élményével gazdagítja hallgatóit, és el kell ismerni, a születésnapi koncert is kifogástalan arányérzékkel építkezett.
Az elmúlt huszonöt évet az együttes életébe belépő, majd kilépő néhány jelentősebb vendéggel idézték, finoman érintve a csúcspontokat. A Bényei Tibor és Tamás, valamint Kukta Béla alkotta trióval odaképzelhettük magunkat a nyolcvanas évek Vörösmarty terére, pontosan megértettük, hogy annak idején hogyan nyűgözte le játékával Szalóky Béla nem csak a zenekarvezetőt, de egy franciaországi jam session neves résztvevőit is. Sötét ékkőként ragyogott a férfikoszorúban Szekeres Adrien, akinek ez volt az első komoly zenekar az életében, és aki se többet, se kevesebbet nem adott magából a szükségesnél.
Nem mondható el ez a másik ékkőről, aki rózsaszín selyemruhájában igyekezett mindenkit túlragyogni; az ünnepi koncert talán egyetlen hétköznapi foltja Bolba Éva volt. Az ő hangja, modora még mindig egy árnyalatnyit kilóg a Hot Jazz Band elegáns, pontosan súlyozó előadói stílusából. Meg lehetne még említeni külön-külön a zenekar minden tagját, az ujjait a mosódeszkán szteppeltető dobost, Galbács Istvánt, Szili Róbertet, Juhász Zoltánt, Bera Zsoltot, Fodor Lászlót, valamint a ritmushangszerszámba menő sztepptáncvilágbajnokot, Bóbis Lászlót és társait, de hát fogy a hely, már épp csak egy köszöntésre maradt idő: még legalább kétszer huszonötöt, fiúk!
(Hot Jazz Band 25. jubileum, MűPa, október 15.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.