Brazília felemelkedése a tét

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazíliában tegnap tartották az elnökválasztást, amelyen tulajdonképpen csak két jelölt vetélkedett egymással: a 62 éves közgazdász Dilma Rousseff egykori marxista gerillanő, a távozó államfő, Luiz Inácio „Lula” da Silva volt kormányfője, illetve a 68 éves José Serra, Sao Paulo állam volt szociáldemokrata kormányzója. A harmadik jelölt Marina Silva, a két éve a kormányból sértetten távozó környezetvédelmi tárcavezető, aki egész működése során kiállt a föld tüdejének tekintett Amazónia érintetlenségéért.
Tavalyig Serra vezetett Dilma előtt, akinek indulását kérdésessé tette betegsége, de nemcsak felgyógyult nyirokmirigyrákjából, hanem lassan, de biztosan kezdte behozni tetemes hátrányát. Egy hónappal ezelőtt már úgy tűnt, hogy nem is lesz szükség második fordulóra – október 31-én –, mert már jóval a szükséges 50 százalék fölött járt Lula kiszemelt utódja. A legfrissebb, szombati felmérések alapján Dilma a biztos szavazók körében 47, Serra 29, Marina pedig 16 pontot kapott volna. A 193 millió lakosú és a világ ötödik legnagyobb területű és népességű országában 135 millió szavazópolgár szavazhatott.
Az egyik katalán lap megállapította, hogy bár senki nem tartja magát jobboldalinak, a legtöbb brazil valójában konzervatív módra beszél és cselekszik is. A nagyhatalmi szerepre törő dél-amerikai ország politikai eseményének újdonsága, hogy Lula kormányzásának nyolc éve alatt mintegy 30 millió fővel gyarapodott a középosztály létszáma. Ők minden bizonnyal az urnáknál hálálják meg Lulának felemelkedésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.