Chávez pirruszi győzelme

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzött, de nem meggyőző fölénnyel Hugo Chávez elnök pártja a vasárnapi venezuelai parlamenti választásokon. A két éve alapított Venezuelai Szocialista Egységpárt és szövetségesei ugyanis a 167 tagú parlamentben a korábbi 139 mandátum helyett csak 95-öt szereztek, míg legfőbb ellenlábasa, a Demokratikus Egység Vezetése (MUD) egyelőre 62 mandátumhoz jutott. A Cháveztől két éve elpártolt A Haza Mindenkié (PPT) baloldali alakulat pedig két képviselőjét küldheti a 2011. január 5-től működő, új összetételű parlamentbe. Hat mandátum sorsa még kérdéses.
Az eredmények értelmében Chávez a megerősödött ellenzék miatt már nem fogadtathat el átfogó törvényeket az új összetételű parlamenttel. Sőt, ha ellenzéke eléri a 67 mandátumot, akkor Chávez már rendeletekkel sem kormányozhat. Ezt a PPT két képviselőjének segítségével meg is szerezheti az ellenzék, ha a vitatott hat mandátumból legalább hármat kap.
Chávez és pártja az eredmények ellenére úgy fogalmazott, hogy a siker feljogosítja a szocializmus további építésére. A parlamentbe öt év után visszatérő ellenzék viszont másképp gondolja: Ramón Guillermo Aveledo, a MUD elnökségének tagja szerint már van alternatíva Chávezzel szemben. 2005-ben az ellenzék pártjai nem tudták félretenni ellentéteiket, ezért azt tanácsolták híveiknek, hogy bojkottálják a választásokat, emiatt Chávez hívei mindeddig fölényes többséggel rendelkeztek a parlamentben, s ez lehetővé tette az államfőnek, hogy felgyorsítsa a gazdaság kulcsfontosságú szektoraiban működő hazai és külföldi tulajdonú vállalatok államosítását. Az ellenzék – saját közlése szerint – most a leadott összes szavazat 52 százalékát kapta meg, ami azt jelenti, hogy Chávez már korántsem olyan népszerű, s a három alkalommal megválasztott államfő meggyengülve méretteti meg magát a 2012-es elnökválasztáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.