Elgurult milliárdok munkahelyteremtésre

Miközben milliárdokban mérhető a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok által különböző munkahely-teremtési programokra és -támogatásokra elköltött pénz, mindennek alig van látszata. Az elgurult forintok sorsát hivatott feltérképezni az elmúlt nyolc év munkahely-teremtési erőfeszítéseit vizsgáló albizottság.

Bodacz Péter
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell vizsgálni, hogy valóban a rászoruló vállalkozásokat támogatták-e közpénzekből a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette kormányok, és hogy teljesültek-e a vállalt kötelezettségek. A munkanélküliségi adatok alapján az mondható el, hogy nem hasznosultak megfelelően az elköltött milliárdok – jelentette ki lapunknak Karakó László, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának fideszes elnöke. A politikus tájékoztatása szerint a helyzet feltérképezése nem könnyű feladat, hiszen a szaktárca osztályvezetői által összeállított korábbi összefoglalóból kevés konkrétum derül ki. Mindössze az tudható, hogy 2002 és 2010 között 1459 vállalkozás kapott 21,5 milliárd forintot munkahelyteremtésre a Munkaerő-piaci Alapból. A jelentés szerint ebből 22 ezer új munkahelyet teremtettek. A pályázati rendszeren kívül a volt kormány egyedileg is döntött támogatásokról. Ilyen módon nyolc nagyvállalat összesen 2,1 milliárd forintot kapott 2006 és 2010 között, a cégek ezért a pénzért 2953 munkahely létesítését vállalták. Az öszszefoglaló – húzta alá Karakó – rózsaszín képet fest, hiszen a számok csak a kiadási oldalon jelentek meg, ugyanakkor a foglalkoztatás adatai nem vagy csak minimálisan javultak. – Megkülönböztetett figyelemmel vizsgáljuk az egyedi kormánydöntés alapján támogatott beruházások teljesülését is – tette hozzá a politikus.
A szocialista kormányokra jellemtő korábbi munkahely-teremtési gyakorlattal szakít az új kabinet. Ezt jelzi az is, hogy a héten lép életbe a módosított Út a munkához program. Az erről szóló kormányrendelet szerint nemcsak az önkormányzatok, hanem magánvállalkozások is részt vehetnek a programban, amely 95 százalékos bér- és járuléktámogatást biztosít közcélú foglalkoztatás esetén. Korábbi tájékoztatás szerint a döntés elsősorban az árvízi újjáépítés terén jelenthet komoly könnyítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.