Erős a szélsőjobboldal

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos politikai térképet is átrajzolhatja a három év múlva tartandó ausztriai parlamenti választásokon a mozlim- és bevándorlóellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely a vasárnapi bécsi önkormányzati szavazáson a voksok 27 százalékának megszerzésével – 12 százalékpontot javítva a 2005-ös eredményhez képest – a második erővé lépett elő az osztrák fővárosban. A társadalmi beilleszkedésre képtelen bevándorlók rémképével kampányoló FPÖ bebizonyította, hogy egyre több osztrák állampolgárt képes meggyőzni, hiszen elemzők szerint a bizonytalan szavazók többsége végül a Szabadságpártra adta le voksát. A felmérések azt mutatták, hogy a választások egyik legfontosabb témája a bevándorlók, elsősorban a muzulmánok integrációja volt. Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője, egyben főpolgármester-jelöltje szerint a fővárosi közgyűlésben abszolút többségét elvesztő, 44 százalékos eredményt elérő Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) – élükön Michael Häupl főpolgármesterrel, aki 1994 óta irányítja a várost – képtelen volt reagálni az emberek bevándorlással és a gazdasági válsággal kapcsolatos aggályaira. Heinz-Christian Strache tegnap arra szólította fel a fővárosi szinten is koalícióra kényszerülő szociáldemokratákat, hogy ne izolálják tovább pártját, Bécs lakosságának harmadát. Az SPÖ azonban minden bizonnyal továbbra is elkerüli az FPÖ-t, és a vasárnapi választáson 13 százalékos eredményt elérő konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP), illetve a 12 százalékos zöldekkel tárgyal az esetleges koalícióról.
Az FPÖ az utóbbi hónapokban egyebek között olyan provokatív plakátokkal próbálta növelni támogatottságát, amelyeken szerepelt Johann Strauss egyik keringőjének címe, a Bécsi vér, amelynek bírálói szerint politikai szövegöszszefüggésben rasszista felhangja van. A párt ezenkívül olyan képregényt terjesztett, amelyben egy, a párt elnökére emlékeztető hős a német-római császári hadvezérrel, Savoyai Jenővel az oldalán kiűzi Bécsből a várost elfoglalni próbáló török csapatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.