Képregények csatája

Képregények csatájává fajult az osztrák fővárosban a holnapi bécsi önkormányzati választás előtt a szociáldemokraták és a szabadságpárt választási kampánya. A baloldali aktivisták éjszakai szórakozóhelyeken és iskolák környékén osztogattak képregényeket a fiatal szavazóknak, válaszul a szélsőjobboldali alakulat 56 oldalas hasonló kiadványára.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választanak a csehek. A jövő hét végén a csehek megválasztják a 81 tagú szenátus egyharmadát, a helyhatósági voksoláson pedig 210 ezer jelölt verseng 60 ezer mandátumért. Kérdés, hogy a polgári demokraták megőrzik-e vezető pozíciójukat Prágában, s hogy megismétlődik-e a Top 09 és a Közügyek Pártja sikeres szereplése. Václav Havel exállamfő óriásplakátokon arra szólította fel a prágaiakat, ne válasszanak maffiózókat a testületekbe. (S. M.)


Minden esélye megvan a 2008-as parlamenti választásokon a szavazatok 18 százalékát megszerző szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) arra, hogy a vasárnapi bécsi helyhatósági választás után a második erővé lépjen elő az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) mögött, megelőzve a konzervatív Osztrák Néppártot (ÖVP) is – ehhez a sikerhez elsősorban a fiatalok szavazataira számít. A néhai Jörg Haider által felfuttatott pártot jelenleg Heinz-Christian Strache vezeti, aki egyben a bevándorlóellenes alakulat főpolgármester-jelöltje. Az FPÖ minden első szavazóhoz eljuttatott képregényében a hős, HC Strache a német-római császári hadvezérrel, Savoyai Jenővel karöltve űzi ki Bécsből a várost elfoglalni próbáló török csapatokat; a főpolgármester viszont egy gyáva, iszákos alak, akit nem érdekelnek a mecsetek és a mozlimok öltözködési stílusa. Az FPÖ a fővárosi bűnözést kelet-európai bűnbandákkal és a társadalmi beilleszkedésre képtelen bevándorlókkal hozza összefüggésbe.
Az SPÖ ellenkiadványában – amit Strache ötlettelen imitációnak nevezett – egy nem nevesített polgármester – feltehetőleg Michael Häupl, 1994 óta Bécs főura – zombikat, a náci söpredéket győzi le. Az SPÖ minden bizonnyal most is fölényes győzelmet arat a vasárnapi választáson, de valószínűtlen, hogy megőrzi abszolút többségét a fővárosi közgyűlésben. A harmadik erő, a néppárt abban bízik, hogy nagykoalícióra léphet a szociáldemokratákkal, ellensúlyozva hatalmukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.