Kéregrák tizedeli a szelídgesztenyét

Badacsony T. Örs
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krúdy Szindbádja arról kérdezi Vendelin pincért, hogy a fácánba töltött gesztenye olasz vagy magyar.
Ez a felvetés nemsokára két okból is okafogyott lehetne. Az egyik, hogy egyes források szerint Károly Róbert kertészei telepítették a szelídgesztenyét Itáliából Magyarországra, a másik pedig az, hogy a Kárpát-medencei állományt több más betegség mellett a kéregrák is tizedeli. Nem biztos tehát, hogy néhány év múlva is lesz még magyar gesztenye. Legalábbis ez volt a témája a nemrég Nagymaroson megtartott szlovák–magyar konferenciának. Itt elhangzott többek között az is, hogy az Európai Unió forrásokat biztosít a helyi szelídgesztenyések megmentéséért indult magyar–szlovák programnak. Nagymaroson és a szlovákiai Kékkőn (Modry Kamen) ugyanis közös pont az évszázados szelídgesztenyések jelenléte és meghatározó szerepe a két település arculatában, kultúrtörténetében. Mindkét helyen azonban már igen rossz állapotba kerültek ezek a fák egy Európába a XX. század közepén behurcolt kórokozó tömeges elterjedése miatt. Ez a szelídgesztenyék kérgének megbetegedését, ezáltal a beteg részek fölötti korona teljes és végleges elszáradását előidéző gomba a tölgyekre is veszélyes lehet.
A két város önkormányzata 2009-ben pályázott a közös védekezés megalapozására és megindítására egy magyar–szlovák, határon átnyúló együttműködési programban. Felmérték a két településen és annak közvetlen környezetében található kórokozó gombapopulációt. Laboratóriumi vizsgálatokkal kiválasztották azokat a gombatörzseket, amelyek (biológiai növényvédelmet megvalósítva) biztosíthatják a kórokozó legyengítését és a további kártétel megszüntetését. A helyi termelők és tulajdonosok harmincórás gyakorlatorientált képzésen vehettek részt mindkét településen, hogy megismerhessék a védekezési lehetőségeket. Rendelkezésükre áll továbbá egy gesztenyés bemutatóterület, és a szakértők rendszeresen konzultálhatnak, akár az interneten keresztül is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.