Leleplezett magyar besúgók

Több tucat romániai magyar politikusról és egyházi személyiségről állapította meg a bukaresti átvilágítóbizottság, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. Romániában azonban továbbra is késik az általános lusztráció az idevágó törvény alkotmányellenessé nyilvánítása miatt.

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztenék Basescut. Az ellenzéki román szociáldemokrata párt (PSD) felfüggesztési eljárást kezdeményez Traian Basescu ellen, ha az államfő kihirdeti a napokban elfogadott nyugdíjtörvényt – jelentette be tegnap Victor Ponta, az alakulat elnöke, aki szerint a jogszabályt csalás útján szavazták meg. A PSD kezdeményezésére a bukaresti parlament 2007-ben már felfüggesztette tisztségéből Basescut, az ezt követően kiírt népszavazáson viszont a választópolgárok többsége megerősítette hivatalában az államfőt. (R. Sz.)


Gőzerővel leplezi le a Nicolae Ceausescu román diktátor elnyomógépezetével együttműködő egykori besúgókat a Securitate irattárát vizsgáló bukaresti tanács (CNSAS). Az átvilágítóbizottság az elmúlt időszakban közel ezer személyről állapította meg, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, közülük pedig mintegy kétszázra rúg a politikusok száma. Fennakadt az átvilágításon tucatnyi erdélyi magyar politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) számos önkormányzati tisztviselője, egykori parlamenti- és önkormányzatiképviselő-jelöltje, valamint több egyházi személyiség is. Besúgó volt például Bálint Géza, az RMDSZ Szilágy megyei önkormányzati képviselője, aki Badea fedőnévvel jelentett a Szilágycsehbe rokonlátogatás céljából hazalátogató magyar nemzetiségű elszármazottakról, turistákról. Leleplezték Vajna Imrét, a Hargita megyei képviselőtestület MPP-s, továbbá Bondor Istvánt, a tanács RMDSZ-es tagját is. Vajna ennek nyomán most beismerte: negyedéves orvostanhallgatóként házkutatást tartottak nála a szekusok, és megfenyegették, hogy kirúgatják az egyetemről, ha nem működik együtt, egyúttal felajánlotta lemondását pártbeli és önkormányzati funkcióiról. Bondor azonban nem hajlandó távozni, abban reménykedik ugyanis, hogy a bukaresti táblabíróság megsemmisíti az átvilágítók határozatát. Jelentett a Securitaténak az RMDSZ öt, a 2008-as választásokon indult parlamentiképviselő-jelöltje is – közöttük Nagybánya időközben nyugalmazott református lelkésze. Ezen túlmenően fennakadt az átvilágításon Seres Géza aradi és Sipos Miklós szatmári nyugalmazott református esperes. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, volt püspök különben nemrég élesen bírálta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetőségét amiatt, hogy a frissen lebonyolított belső választásokon nem zárták ki a megméretésből a Securitate besúgóinak nyilvánított papokat, így két egykori kollaboráns is esperesi tisztséghez jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.