Megélhetés több ezer családnak

A nagyvállalatok készek befektetni olyan országban, ahol úgy érzik, a kormánynak hosszú távú gazdasági tervei vannak – nyilatkozta lapunknak Wendelin von Boch-Galhau, a Villeroy and Boch kerámiagyártó vállalat igazgatótanácsának elnöke, akinek Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át. Wendelin von Boch-Galhau szerint Magyarországon jelenleg olyan üzleti környezet, gazdaságbarát légkör kezd kialakulni, amely jó okot ad a német vállalatoknak arra, hogy itt fektessenek be.

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német reakció. A Die Welt a magyar kormány által a nagy konszernekre kivetett válságadóval foglalkozott tegnap. A cikk rámutat: a rendkívüli adónem hátterében az államcsőd elleni harc áll. Orbán Viktor kormányfő már júliusban különadót vetett ki a bankszektorra, ez a GDP-hez viszonyítva a legmagasabb bankadó a világon. A hét elején elfogadott válságadóval a kormány gyorsított eljárásban fölözi le a német konszernek nyereségének nagy részét – írta a német napilap. A német nagykereskedelmi cégeket fellármázta a válságadó, egyes konszernek máris Brüsszelhez fordultak, Budapest nem sértett-e európai törvényeket. (MTI)


Magyarország számára a Villeroy and Boch sikere fontos példa: arra tanít, hogy a tisztesség és a nyereség még hazánkban sem feltétlenül egymástól idegen fogalmak. Orbán Viktor miniszterelnök mindezt azután mondta, hogy tegnap átadta Wendelin von Boch-Galhaunak, a Villeroy and Boch AG igazgatótanácsi elnökének a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést az Országház Munkácsy Termében. A kormányfő előterjesztésére Schmitt Pál köztársasági elnök a magyarországi kerámiaipar és Hódmezővásárhely fejlődésének elősegítése, valamint a munkahelyteremtés érdekében végzett többéves tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést. A kormányfő hangsúlyozta, a Villeroy and Boch sikereit az egész világon ismerik, „hiszen ez egy valódi globális sikertörténet”. Több mint száz országban vannak jelen, cégnevük világszertefogalom. „Büszkék vagyunk arra, hogy önök képesek voltak becsületes munkával és hozzáértéssel egy példaértékű magyarországi céget létrehozni” – méltatta a jelenlévőket a miniszterelnök, kifejtve, az elmúlt években erős szelek fújtak a magyar gazdaságban, de a Villeroy and Boch ezt jól állta. A kitüntetettet méltató Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere úgy fogalmazott, e magas kitüntetéssel jelképesen egész Magyarország fejet hajt Wendelin von Boch-Galhau és az általa képviselt hagyomány előtt. A cég több ezer család számára biztosít közvetlen vagy közvetett megélhetést Hódmezővásárhelyen.
– Sikerünk titka abban rejlik, hogy az elsők között, 1992-ben beléptünk a magyar piacra. A magyarok, akik működtetik a gyárat Hódmezővásárhelyen, pedig vendégszeretők, megértették, hogyan működik a nyugat-európai üzleti modell, beszélték a nyelvünket. Mi szakismerettel láttuk el őket, hiszen az előző rendszerben máshogy nézett ki egy gyár irányítása – emlékezett vissza kérésünkre Wendelin von Boch-Galhau arra az időszakra, amikor megvásárolták az Alföldi Porcelángyár részvényeinek többségét. „Nagyon motivált csapatunk van Hódmezővásárhelyen, a kezdetektől fogva készek voltunk pénzt, időt és energiát fektetni a munkaerőbe” – magyarázta a több mint 250 éves múltra visszatekintő cég vezetője. Mint elmondta, a magyar gyárnak széles körű tanítási rendszere van, évente 20-40 embert képeznek ki az iparitanuló-intézetekkel együttműködve, de a vállalaton belül is saját képzési rendszer van – munkásokat tanítanak például a kemencék kezelésére, s önálló vezetőképző rendszert alakítottak ki. Wendelin von Boch-Galhau bevallotta, noha cége megtartotta az Alföldi márkanevet, ő máshogy döntött volna. „A globalizáció korszakában nagy erőfeszítést igényel egy márkanév fenntartása, reklámozása, megismertetése. Több különböző márkával ezt nagyon nehéz véghezvinni. De az itteniek, akik a magyar piacot jobban ismerik, mint én, figyelmeztettek, hogy nagy hibát követnék el, ha megszüntetném az Alföldit.”
Wendelin von Boch-Galhau pozitívnak látja a jelenlegi magyarországi gazdasági környezetet. Szerinte az új kormány azt az érzést kelti, hogy törődik az üzleti és a gazdasági helyzettel. A nagyvállalatok készek befektetni olyan országban, ahol úgy érzik, a kormánynak hosszú távú gazdasági tervei vannak – mondta a cégvezető, aki nem lát kivetnivalót a Magyarország által bevezetni tervezett különadókban. A banki különadóról szólva kifejtette, az nem pusztán magyar jelenség, többek között Németország is hasonló lépéseket tervez. A német–magyar gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta, az olyan német vállalatoknak, mint a Mercedes, az Audi, az Opel vagy a Knorr-Bremse, jó okuk van arra, hogy Magyarországra jöjjenek, elégedettek lehetnek az üzleti-gazdasági környezettel. „Úgy vélem, a magyarokban és a németekben sok a közös vonás, különösen a történelem miatt. Jelenleg szebb idők elé nézünk, nagyon szorosak a kapcsolataink, a kormányok is jól megértik egymást. A német sajtó gyakran túlreagálja az itteni eseményeket, de a sajtót nem szabad túl komolyan vennünk. Talán jobban kedvelik a régebbi magyar kormányt, de én ezzel nem értek egyet” – mondta Wendelin von Boch-Galhau.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.