Nagyobb szerep a takarékoknak

Jelentősen növelni kell a takarékszövetkezetek piaci részesedését – közölte tegnap Orbán Viktor miniszterelnök egy konferencián. A szövetkezetek megerősítésére többek között azért van égető szükség, mert a hazai dolgozók kétharmadát foglalkoztató kis- és közepes vállalkozások finanszírozásában fontos szerep vár rájuk.

Csécsi László
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddiginél nagyobb szerepet szán Orbán Viktor miniszterelnök a takarékszövetkezeteknek. A kormányfő tegnap a szövetkezeti bankok, valamint a kis- és középvállalkozások 3. európai fórumán elmondta: hazánkban a takarékszövetkezetek az egyedüli pénzintézetek, amelyek teljes egészében magyar tulajdonban vannak, a piaci részesedésük viszont igen alacsony, alig 5-6 százalék. – Ezt az arányt a következő tíz évben háromszorosára kellene emelni – tette hozzá Orbán Viktor. – Nyugat-Európában egyébként negyven százalék körüli részesedést tudhatnak magukénak a takarékszövetkezetek – hangzott el a konferencián. Hazánkban a háztartások betéteinek 18-20 százaléka van a szövetkezeteknél, a hitelek esetében azonban jóval kisebb az arány.
A miniszterelnök hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) a takarékszövetkezeteknek mindig kiemelt partnerei voltak. A jelenlegi helyzetben pedig különösen nagy szükség van a céges hitelezés élénkülésére. A kormányfő közölte: a szövetkezetek számára az Új Széchenyi-terv, az önkormányzati finanszírozás, az agrártámogatások közvetítése, valamint a pályázati rendszerek finanszírozása biztosíthat lehetőséget szerepük megerősítésére. Orbán Viktor hozzátette: a kormány hajlandó hosszú távú kölcsönt biztosítani a tőkehiánnyal küszködő szövetkezetek számára.
A konferencián megszólalt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke is, aki elmondta, hogy a szövetkezeteket kevésbé viselte meg a válság, mint a bankokat, mert az előbbiek személyesen ismerik az ügyfeleiket, így tudják, hogy ki mekkora terhet tud a vállára venni túl nagy rizikó nélkül. – Ráadásul sokak számára a szövetkezetek jelentik az egyetlen közelben lévő hitelintézetet. Az 1800 fiókjuk közül ugyanis 1100 működik olyan településen, ahol nincs más bankfiók – tette hozzá. Demján Sándor szerint a takarékszövetkezetek beágyazódottságuk folytán különösen alkalmasak a kis és közepes cégek finanszírozására is. Az elnök kitért a forintárfolyam alakulására is. Mint elmondta 270-280 forintos euró lenne az ideális, mert ez sem az exportálócégeket, sem a devizahitelüket törlesztő háztartásokat nem állítaná leküzdhetetlen probléma elé. Ugyanakkor Demján azt is megjegyezte, hogy a kormányra hatalmas nyomás nehezedik, ugyanis a költségvetési hiánycélhoz szigorúan tartaniuk kell magukat. – Amennyiben a hiány elszáll, akár 350 forintig is felszaladhat az euróárfolyam. A kkv-kra rá is fér a finanszírozás. Mint azt Vértes János, a Kis- és Közepes Vállalkozások Európai Szövetségének (UEAPME) alelnöke elmondta: jelenleg 688 ezer aktív vállalkozás működik Magyarországon. A hazai munkavállalók több mint kétharmada ezeknél a cégeknél dolgozik. Ugyanakkor a vállalkozások hatékonysága alacsony, több mint háromnegyedüknek kellett tíz százaléknál nagyobb visszaesést elkönyvelni az elmúlt évben, és körülbelül egyharmaduk bevétele esett vissza 25 százaléknál nagyobb arányban.
Ennek ellenére csupán a cégek nyolc százaléka tervez leépítést a következő egy évben, kétharmaduk tartja a létszámot, és körülbelül negyedük nyilatkozta azt, hogy újabb munkaerő felvételét tervezi.
A konferencia előadói közül többen is megjegyezték, hogy a válsággal fordulat következett be a gazdaságról való gondolkodásban, egyre többen látják be, hogy csupán a szolgáltatóiparból nem élhet meg Európa. Ennek a fordulatnak az lehet az eredménye, hogy felértékelődnek a termelő ágazatok, és a munka visszanyerheti a becsületét – hangzott el a konferencián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.