Politikusok érdeke a terrorfenyegetés?

Egy hamburgi dzsihádista csoport áll a nyugat-európai terrorfenyegetés mögött – jelentette tegnap európai hírforrásokra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió. Az utóbbi napokban egymást riogatták a nyugati nagyhatalmak az Európára leselkedő terrorveszélyre hivatkozva, egyes szakértők ugyanakkor nem zárják ki, hogy a fenyegetettség mögött belpolitikai játszmák zajlanak, esetleg az al-Kaida újra hallatni akar magáról.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag egy afgán származású német állampolgár tájékoztatta a napokban a nyugati hírszerző szolgálatokat arról, hogy egy hamburgi dzsihádista csoport áll a nyugat-európai terrorfenyegetés mögött. Mint ismeretes, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is éberebbek a biztonsági szervek, miután amerikai és európai hírszerző ügynökségek tudomást szereztek arról, hogy európai nagyvárosok terrorista célpontokká válhatnak a közeljövőben. Az utóbbi időben több ízben is kiürítették Párizsban az Eiffel-tornyot, az Egyesült Királyságban Harry herceg testőrségét megerősítették, a washingtoni és a tokiói külügyminisztérium pedig figyelmeztette Európában tartózkodó állampolgárait, hogy óvatosan közlekedjenek a turistalátványosságok közelében. Múlt heti brit médiaértesülések szerint az al-Kaidához köthető pakisztáni fegyveresek azonos időben történő támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen, a merényleteket azonban hírszerző ügynökségek megakadályozták.
Mint minden terrorfenyegetettségi riasztásnál, most sem lehetünk biztosak abban, milyen veszéllyel állunk szemben, ha egyáltalán valódinak lehet nevezni a fenyegetettséget – mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2007 és 2009 között jelentősen enyhült a terrorfenyegetés veszélye, hiszen három évvel ezelőtt még 581 sikertelenül vagy sikerrel járó terrorcselekményt követtek el az Európai Unióban, tavaly 294-et. Az európai terrorcselekmények mintegy 90 százalékát Franciaországban és Spanyolországban követik el, ami a baszk szeparatista csoportok aktivitását feltételezi. Iszlamista terrorista támadás mindössze három volt az említett időszakban, ehhez képest az iszlám szélsőségesek letartóztatása nagyobb arányú, hiszen míg 2009-ben 548 szeparatista terroristát tartóztattak le, addig 110 iszlamistát. Tálas Péter szerint a számok alapján megállapítható: vagy hatékonyabban működnek a hírszerző szolgálatok az iszlamisták terveinek felderítésében, vagy előítéletesebbek a nyugat-európai országok a mozlimokkal szemben.
A jelenlegi terrorfenyegetettség mögött belpolitikai indítékok is lehetnek, hogy az európai kormányok eltereljék a figyelmet a kritikus őszi politikai vitákról. William Beeman amerikai szakértő nem tartotta kizártnak, hogy a közelgő amerikai kongresszusi választások előtt Barack Obama kormánya erősnek akar tűnni a biztonságpolitika kérdésében. Emellett elképzelhető az is, hogy az al-Kaida ismét virtuális félelemkeltésre törekszik, hogy a terrorcsoport neve ne merüljön feledésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.