Rálőttek az államfőre az ecuadori tüntetők

A hadsereg légierejének százhúsz tagja és rendőrök százai szállták meg a dél-amerikai ország legalább két repülőterét, és fellázadtak a baloldali elnök, Rafael Correa és kormánya ellen. A hadsereg vezérkara hűségét fejezte ki az elnöknek, de a lázadó rendőrök könnygázgránátot lőttek ki az államfőre laktanyájukban. Kolumbia és Argentína elnöke is támogatását fejezte ki Correának, és az Amerikai Államok Szervezete is rendkívüli ülésre készül.

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrök lázadtak fel Ecuador fővárosában, Quitóban, és a legnagyobb kikötővárosban, Guayaquilban, mert a közalkalmazottak új törvénytervezete szerint már nem járnának nekik fizetési kedvezmények. Helyi idő szerint tegnap reggel a rendőrök az egész országban elfoglalták a laktanyákat és a főváros repülőterét is, amely egyben légi támaszpont is. Itt mintegy százhúsz katona csatlakozott hozzájuk, és próbáltak más katonákat is hívni, de a hadsereg vezérkara megerősítette hűségét az elnök iránt. Az államfő azonnal a fővárosi rendőrlaktanyába ment, ahol megpróbálta meggyőzni a tüntetőket, hogy tárgyaljanak vele, de nem hittek neki. Az elnök valósággal felkínálta magát a rendőröknek, mert nem volt rajta golyóálló mellény, levette a nyakkendőjét és kigombolta az ingét, amikor a lázadókhoz beszélt. Correa a fizetésmegvonás vádjára azzal vágott vissza, hogy félrevezették őket, mert éppen ellenkezőleg, háromszoros fizetést fognak kapni.
A rendőrök hitetlenségük jeléül könnygázgránátokat lőttek ki a távozó elnökre, akit kórházba is szállítottak. Correa szerint puccskísérlet zajlik, és nyugalomra szólította a lakosságot is. Bár a kormánypárti Telégrafo szerint Correa megígérte, hogy hajlandó meghirdetni az előre hozott választásokat, a rendőröknek még azt kiáltotta, árulók előtt egy tapodtat sem fog hátrálni. Tudósítók szerint a rendőrök azt válaszolták, készek akár a polgárháborúra is, és Correa nekik köszönheti, hogy hatalmon van. A tiltakozás során megtagadták a járőrözést a legtöbb városban, de néhány helyen felvették a munkát, amikor megtudták, hogy fosztogatások kezdődtek a rendőrsztrájk miatt.
A hazánkénál háromszor nagyobb területű országban 1996 óta még egyik elnök sem töltötte ki a mandátumát. Tizennégy év alatt – a még 2007-ben beiktatott – Rafael Correa a nyolcadik elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.