Romániában is veszélyeztetnek a tározók

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potenciális veszélyforrást jelentenek a timföldgyárak végtermékét tartalmazó vörösiszap-tározók Romániában is, ahol gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet az ajkai gátszakadáshoz hasonló baleset. A legnagyobb zagytározók ráadásul a magyar–román határ közvetlen közelében találhatók, és noha évek óta nem működnek, biztonságba helyezésükről senki nem gondoskodott. A 200 ezer lakosú Nagyváradon 1965-ben indította be a termelést az Alumina timföldgyár, amely két tározót is működtetett a bihari megyeszékhely határában: Biharpüspökiben, illetve a városból az ártándi román–magyar határátkelő felé vezető út mentén.
A kilencvenes évek végén az orosz Ruskii Alumini tulajdonába került üzem néhány évvel ezelőtt végleg bezárta kapuit, az összesen 42 hektárnyi területen fekvő vörösiszap-tározókat viszont sem az egykori befektető, sem a román hatóságok nem zárták be úgy, hogy ne szennyezze a környezetet. Ovidiu Daescu, a Bihar megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint a határ menti tározó egyike a régió négy potenciális környezetszennyező forrásának, amelyet az orosz tulajdonosok már csak azért sem tettek környezetbaráttá, mert erre nem kötelezte őket a román állam. A szakértő szerint szélsőséges időjárási viszonyok közepette, nagy erejű viharok esetén a szél Nagyvárad felé fújja a tározóból a porszemcséket, ugyanakkor földrajzi elhelyezkedése miatt a létesítmény határon átnyúló szennyezést is okozhat. A váradi létesítménynél különben 2006-ban bekövetkezett egy kisebb méretű gátszakadás, emiatt a környezetvédelmi hatóságok felszólították a céget a környezetvédelmi előírások tiszteletben tartására, a figyelmeztetésnek azonban nem volt foganatja.
Hasonló gondok mutatkoznak a kelet-romániai Tulcea megyében, ahol egy ma is működő timföldgyár vörösiszap-tározója folyamatosan szennyezi a Duna-deltát. Itt egy évekkel ezelőtt történt baleset során életét vesztette egy munkás, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett a lúgos sártól. Eközben a román vízügyi hatóságok tegnapi tájékoztatása szerint a szennyezés hulláma becsléseik szerint négy-öt napon belül érkezhet meg a Dunán a Vaskapuhoz, ha a magyar hatóságoknak nem sikerül megakadályozniuk az iszapnak a folyamba ömlését. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter rendszeres tájékoztatást kért az ügyben budapesti kollégájától, és műszaki segítséget ajánlott fel Magyarországnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.