Több ezer új munkahely

Ötszázmillió eurós beruházással megkettőzi eddigi hazai beruházásainak értékét a Szentgotthárdon motorokat és váltóműveket gyártó Opel. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány támogatja a beruházást, de annak mértéke józanabb lesz a korábbiaknál.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatást kap az Audi is. Holnap, azaz csütörtökön írja alá a kormány az Audi Hungáriával a támogatási szerződést, erősítették meg kormány közeli forrásaink. A Győrben motorgyártással foglalkozó cég telephelyének alapterületét telekvásárlással duplázta meg idén. Az Automobilwoche német lap információi szerint az Audi komplett autógyártást tervez a győri üzemben, ám a cég nem kommentálja a sajtóértesüléseket.


Jelentős bővítésről döntött a szentgotthárdi motorgyárnál az Opel. Az 500 millió eurós beruházás már 2012-ben mintegy ezer, de a beszállítói hátteret tekintve további 2500-3000 új munkahelyet teremt – jelentette be tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel alelnöke. Orbán Viktor elmondta, a kormány október közepén dönt arról, hogy milyen mértékű támogatást nyújt az autóipari cég beruházásához. Kijelentette, biztosan meg fognak egyezni a német tulajdonosokkal, de azt is leszögezte, hogy olyan öszszegű támogatást tart jónak, amely nemzetgazdasági szinten négy éven belül megtérül, és amely biztosítja, hogy a befektető a következő húsz évben Magyarországon marad. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a támogatás mértéke biztosan szerényebb lesz, mint a korábbi évek nagyberuházásai esetében. (Emlékezetes, hogy például a Hankook gumiabroncsgyár beruházását 92,6 millió euróval, valamint az M6-os autópálya építésének előre hozásával támogatta az akkori kormány, így egy munkahely megteremtése 17 millió forintjába került a magyar költségvetésnek.) Eközben a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a fejlesztés előreláthatólag 7,5 milliárd forintos állami támogatással valósul majd meg. Orbán Viktor elmondta, nagyra értékelik az Opel döntését.
Reinald Hoben, a német cég alelnöke közölte, a szentgotthárdi gyár éles versenyben nyerte el a beruházás lehetőségét. A most tervezett 500 millió euróval az Opel megduplázza eddigi magyarországi befektetéseit. A bővítés eredményeként három új motorcsalád gyártása kezdődik meg Szentgotthárdon. Ezzel a gyár termelése évi 500 ezer darabra nő a jelenlegi 460 ezerről. A termelés 2012-ben indul, a gyár a teljes kapacitását 2015-re éri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.