Tovább nyomoznak a Geuronet-ügyben

A Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezett házkutatást az osztrák vasút több vezetőjénél, a Fővárosi Főügyészség csupán technikai segítséget nyújtott ebben – tudta meg lapunk. A Geuronet Bt. kétmilliárd forintos sikerdíja ügyében hazánk egy évvel ezelőtt fordult az osztrák korrupcióellenes hatóságokhoz.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nyomozati szakaszban van a magyar Geuronet Bt. kétmilliárd forintos, 7,1 millió eurós sikerdíja miatt indított eljárás – értesült lapunk. Mint nyilvánosságra került, a Fővárosi Főügyészség kérésére, jogsegélyeljárás keretében házkutatást rendelt el a hét elején a bécsi vádhatóság az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) több magas rangú vezetője ellen a volt MÁV Cargo (jelenleg Rail Cargo Hungaria) privatizációjának ügyében. A Format bécsi gazdasági hetilap internetes cikke szerint Gustav Poschalko, Gerhard Leitner és Otto Herko igazgatók irodáiban folyt házkutatás, Poschalkónak és Leitnernek a lakását is átkutatták. Arról, hogy találtak-e értékelhető adatokat a házkutatások során, nem kívántak részleteket közölni a hatóságok.
A Fővárosi Főügyészség szereplése nem jelenti azt, hogy a magyarországi eljárás már ügyészségi szakaszba került volna – mondta el lapunk kérdésére Skoda Gabriella, a szervezet szóvivője. Az ügyészség ebben a tekintetben csak közbenső eljárást folytatott, a nyomozást továbbra is a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) végzi – közölte a szóvivő. A magyar nyomozó hatóság egy évvel ezelőtt, tavaly októberben több kéréssel is fordult az osztrák társszervekhez, s ez most vezetett látványos eredményre. A Magyar Államvasutak teherszállítási leányvállalatát 2008 végén vásárolta meg az osztrák állami vasúttársaság szállítmányozási csoportja, a Rail Cargo Austria (RCA) 102,5 milliárd forintért. A Format először 2008 februárjában írt arról, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért – sikerdíj gyanánt – 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, a Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal. Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar NNI azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.
A MÁV Cargo adásvételének bejelentésekor, 2008 decemberében Günther Riessland, az osztrák vasúti szolgáltató igazgatósági tagja lapunk kérdésére azt mondta, hogy bizonyos ügyletek során szükség van tanácsadók szolgálatainak igénybevételére. Leszögezte, hogy ezeknek a tanácsadóknak kifizetik a sikerdíjat. Értesüléseink szerint meg is érkezett a 7,1 millió euró a Geuronet Bt. számlájára.
A MÁV a két évvel ezelőtti cikk kapcsán elhatárolódott a sikerdíj ügyétől. Mint közölték, semmilyen kapcsolatban nem voltak a Geuronet Bt.-vel, létezéséről a sajtóból értesültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.