Új időszámítás kezdődik a MÁV-nál

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors kormányzati pénzügyi segítségben bízik, mert nem kívánja a vasúttársaság csaknem háromszázmilliárdos hitelállományát tovább szaporítani a MÁV Zrt. új elnök-vezérigazgatója. Szarvas Ferenc lapunknak adott interjúban elmondta, fő célja, hogy a vasutat versenyképessé tegye az egyéni közlekedéssel szemben. Ez nem lesz könnyű, hiszen csak ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet ne romoljon, évente 200-250 kilométer pályát kellene felújítani, húsz korszerű mozdonyt, száz vasúti kocsit vásárolni, és pusztán az ideiglenes lassújelek felszámolásához 45-50 milliárd forint többletforrásra lenne szükség. Az új elnök egyik legsürgősebb feladatának nevezte, hogy áttekintse a MÁV-csoport cégeit, és ha kell, felülvizsgálja a korábban megkötött szerződéseket. A MÁV belső ellenőrzése épp a napokban ad át számos ügyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak, köztük számos olyat, amelyre a MÁV-vezér az elmúlt hetekben bukkant.
Eközben megtudtuk, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezett házkutatást az osztrák vasút több vezetőjénél. A bécsi Format hetilap internetes változata adott hírt róla, hogy az osztrák korrupcióellenes hatóság átvizsgáltatta Gustav Poschalko irodáját és lakását. Poschalko volt a Rail Cargo Austria egyik vezetője 2008-ban, amikor megvásárolták a magyar leányvállalatot, a MÁV Cargót, és ő írta alá a magyar Geuronet Bt.-t kétmilliárd forinttal jutalmazó sikerdíj-szerződést.
Részletek a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.