A pártüdülőszál

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már három évvel ezelőtt rákerült a pecsét a Club Aliga, az egykori pártüdülő privatizációs szerződésére, a mai napig nem kezdődött meg a beruházás, amelynek vásárlója a törökbálinti beruházásban is érdekelt Shikun Binui (SBI) csoport. A privatizációs ügyletet jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja – erősítette meg lapunknak Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. Mind a Club Aliga, mind a törökbálinti beruházás ügyében felbukkan az izraeli Zvi Frank, aki a két vállalkozás (Shikun & Binui R. E. D. Substantia Ingatlanforgalmazó Kft.) illetve a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.) cég ügyvezetője. A cégek tulajdonosa a Hollandiában bejegyzett Shikun & Binui Real Estate Development.
A Club Aliga ügyében az SBI R. E. D. ügyvezető igazgatója lapunknak korábban elmondta, legjobb esetben is csak jövő őszszel kezdődhetnek a munkálatok. Ennek oka a beruházó szerint az, hogy a balatonvilágosi önkormányzat nem készítette el rendezési tervét, míg a település vezetője a túlzsúfolt beépítés és egy toronyház emelésétől tartva nem teszi rá a pecsétet a rendezési tervre. Miközben a befektető és az önkormányzat egymásra mutogat, felmerült a gyanú, hogy a Club Aliga eladása körül nem volt mindben rendben. Legalábbis a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálja a hajdani pártüdülő privatizációját. A negyvenhektáros terület 2007-ben 4,5 milliárd forintért került az izraeli érdekeltségű Pro-Mot Hungária Ingatlanhasznosító Kft. birtokába. A nyomozás azután indult, hogy augusztusban feljelentést tett a Jobbik képviselője, Hegedűsné Kovács Enikő az ORFK-nál a Club Aliga eladása miatt. Azt állította, a Kincstári Vagyonigazgatóság titkosította a privatizációs szerződést, ami közérdekű adatokkal való visszaélés. Amellett arra gyanakodott, hogy mélyen áron alul értékesítették az ingatlant, reális értékének körülbelül tizedéért. Ez a képviselő szerint hűtlen kezelésnek minősülhet. A Club Aligára, az egykori MSZMP-üdülőre az első pályázatot 2004 novemberében írták ki. Csak az ötödik eladási kísérlet járt sikerrel: 2007-ben az SBI csoport érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Hungaria Kft. vásárolta meg 5,5 milliárd forintért. A Pro-Mot jelenleg az üdülőközpont nagyobb részének tulajdonosa, a kisebbik rész területe fölött 49 évre vagyonkezelői joggal bír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.