Az utca embere leplezi le a hazug politikusokat

Egy sztori élete korábban onnantól odáig terjedt, hogy az újságíró megírta, az újságolvasó pedig elolvasta. Ennek a korszaknak búcsút inthetünk, fordulóponthoz érkezett az újságírás. A riport ma már jóval azelőtt megszületik, hogy az újságíró foglalkozott volna a témával, és jóval azután ér véget, hogy megjelent a hírlapban, az interneten, felolvasták a rádióban vagy közölték a televízióban. Bill Mitchell szerint a szerkesztők, az újságírók nem hagyhatják figyelmen kívül a hírfogyasztók, az újságolvasók aktív szerepét a hírek tálalásában. A floridai Poynter Institute újságíróképző iskola nemzetközi programjának igazgatója nemrég a Budapesti Kommunikációs Főiskolán tartott előadást és nyilatkozott lapunknak.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági válság és a napilappiac hanyatlása következtében 2009-ben mintegy 15 ezer újságírót bocsátottak el állásából az Egyesült Államokban, idén egyelőre „csak” 2400-at – e statisztikai adat miatt is optimizmusának adott hangot Bill Mitchell, aki szerint fordulóponthoz érkezett az újságírás, a szakma arculata kezd megváltozni. A szakértő szerint az újságok, hírportálok ma már nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy nem használják ki a közösségi oldalakban (Facebook, Twitter) rejlő lehetőségeket. Bill Mitchell emlékeztetett arra, hogy ezek a weboldalak – amelyeken a felhasználók érdekes cikkekre, videókra hívják fel ismerőseik figyelmét – gyakrabban irányítják át az internetezőket a hírportálokra, mint a Google böngésző. Bill Mitchell arra is felhívta a figyelmet, hogy az újságírónak a hírek tálalásán túl értékeset kell alkotnia, hogy felkeltse az olvasók érdeklődését. Az amerikai médiában egyre nagyobb sikernek örvendenek például az egyedi témákra szakosodott hírportálok. Bill Mitchell ezek közül kiemelte a ProPublicát, amely a tényfeltáró újságírás háttérbe szorulását kihasználva oknyomozó riportokat készít, majd napilapoknak, televízió csatornáknak adja el azokat. A Kaiser Health News egészségügyi híreket tálal, gyakran látja el riportokkal a The Washington Post napilapot, amely több egészségügyi szakíróját is elbocsátotta az utóbbi években. A ShareSleuth tőzsdei oknyomozásra szakosodott, a Mizzima című weboldal pedig a katonai junta által irányított, a világtól elzárt Mianmarról közöl híreket a környező országokban élő tudósítók jóvoltából. Bill Mitchell beszámolt a floridai St. Petersburg Times napilap által működtetett, Pulitzer-díjjal kitüntetett PolitiFact internetes honlapról is, amely nyomon követi, hogy amerikai politikusok, az elnök, miniszterek, kongresszusi képviselők betartották-e választási ígéreteiket. Barack Obama kijelentéseinek igazságtartalmát úgynevezett Obaméter vizsgálja; az ígéretek az iraki háború befejezésétől odáig terjednek, hogy az elnök vett-e a lányainak kiskutyát. Jelen állás szerint ötszáz választási ígéretéből 122-t tartott be, 40-ben kompromisszumos megoldást ért el, 23-at megszegett, 84-gyel később foglalkozik, 234 folyamatban van, hármat pedig még nem értékelt a weboldal.
Forradalmi változásokon megy keresztül a média világa, hiszen míg korábban az újságolvasók, a televíziónézők, a rádióhallgatók csupán a hírfogyasztók szerepét töltötték be, ma már hozzájárulnak a hírek gyártásához, hitelesebbé tételéhez. Egyre gyakrabban fordulnak az újságírók az átlagemberekhez értesüléseik hitelességének alátámasztása, egyszerű tudósításaik érdekesebbé tétele érdekében. Erre több érdekes példával is szolgált Bill Mitchell. Miután a Gazeta Wyborcza lengyel napilap több olvasói levélből is értesült arról, milyen borzalmas kórházi körülmények között kell gyermeket szülniük a nőknek, felhívást intézett női olvasóihoz, számoljanak be részletesen kórházi élményeikről. 40 ezer anya jelentkezése alapján 413 lengyelországi kórházról állított össze minőségi rangsort a Gazeta Wyborcza. Nagy-Britanniában a parlamenti képviselők költségtérítési botrányának kirobbanásakor kérte olvasóit a The Guardian napilap, hogy segítsék kideríteni, milyen elképesztő címeken vettek fel parlamenti képviselők nagy összegű költségtérítéseket, amelyeket az adófizetők pénzéből fedeztek. Mivel a parlament több tízezer oldalnyi dokumentumköteget hozott nyilvánosságra a politikusok költekezéseiről, az újság nem tudott megbirkózni az összes irat feldolgozásával, ezért ezt a feladatot az olvasóira bízta. Hasonló együttműködésre kényszerült a titkos kormányzati dokumentumok kiszivárogtatásáról világhírűvé vált WikiLeaks weboldal is. Miután az afganisztáni háborúval kapcsolatos több tízezer titkosított irathoz jutott hozzá, a Spiegel, a The Guardian és a The New York Times újságíróinak közreműködését kérte a szövegrengeteg értelmezésében.
Az átlagemberek voltak a hírügynökségek, a televíziók és a napilapok első számú hírforrásai a tavalyi iráni ellenzéki tüntetések idején is, amikor külföldi újságírókat nem engedtek a perzsa államba. A tiltakozások szimbóluma az a Neda Aga-Szoltan nevezetű fiatal nő lett, akinek halálát egy tüntető mobiltelefonjának videokamerája rögzítette. A felvétel pillanatok alatt eljutott a nemzetközi hírcsatornákhoz. Szintén az utca emberének köszönhető, hogy kiderült, mi okozta Ian Tomlinson halálát tavaly Londonban. A 2009-es G20-as csúcstalálkozó helyszínén ezrek tüntettek a nagyhatalmak állam- és kormányfői ellen. Ian Tomlinson nem vett részt a tüntetésen, békés járókelőként éppen arra járt, amikor egy rendőr leütötte. Az ártatlan férfi összeesett, és hamarosan meghalt. A rendőrség igyekezett eltussolni az ügyet, míg a rendőrbrutalitásról készült videofelvétel – amelyet egy amerikai üzletember készített – fel nem került a The Guardian honlapjára. 2005-ben is kínos helyzetbe került a londoni rendőrség, amikor annak akkori feje, Ian Blair rádiós bejelentésében a villanyvezetékek meghibásodásával magyarázta meg azt, hogy mi okozta a metrószerelvények leállását Londonban. Percekkel később képek százai kerültek fel az internetre arról a felrobbantott emeletes buszról, amely a londoni terrormerényletek egyik célpontja volt. Blair két órával később beismerte, hogy terrortámadás érte a fővárost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.