Bush semmit sem bánt meg

<p>George W. Bush Irán és Szíria ellen is támadást tervezett, nem bánta meg Irak megszállását, szerinte a vízbe fojtásos vallatási módszer alkalmazása életeket mentett, Nagy-Britanniának felajánlotta a lehetőséget, hogy ne küldjön harcoló alakulatokat Irakba, elnöksége legrosszabb időszakának pedig a Katrina hurrikán pusztítását tartja – derül ki az előző amerikai elnök tegnap megjelent, Döntési helyzetek című könyvéből.</p>

2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-britanniai terrortámadásokat akadályozott meg az úgynevezett waterboarding, a terroristagyanús foglyok vízbe fojtást imitáló kényszervallatása – mondta a The Times brit napilapnak
George W. Bush volt amerikai elnök. Bush szerint az e módszerrel végrehajtott kihallgatások nyomán londoni merényletek előkészületeit lehetett félbeszakítani. Elnökké választása után Barack Obama kínzásnak minősítette a waterboardingot. Az amerikai NBC televíziónak hétfő este nyilatkozva Bush azonban arra hivatkozott, hogy annak idején jogi tanácsadója törvényesnek minősítette a vallatási módszert. „Nem vagyok jogász, de el kell fogadnunk a környezetünkben lévő emberek ítélőképességét, ahogyan én is teszem” – mondta.
Emlékirataiban Bush azt írja, undorral gondol vissza arra, hogy Irakban nem találtak tömegpusztító fegyvereket, noha a háború megindítását ezzel indokolták. A volt amerikai elnök ugyanakkor úgy gondolja, ha Szaddám Huszein egykori iraki államfő még mindig hatalmon lenne, a térségben nukleáris fegyverkezési verseny alakult volna ki. Bush elmondta, amikor az iraki háború előestéjén felmerült, hogy Tony Blairnek esetleg bizalmatlansági szavazással kell szembenéznie a londoni parlamentben, ő felajánlotta az akkori brit kormányfőnek azt a lehetőséget, hogy Nagy-Britannia ne küldjön harcoló alakulatokat Irakba.
Az emlékiratokból kiderül többek között az is, hogy izraeli kérésre szíriai nukleáris létesítmények elleni légi csapást fontolgatott 2007-ben Bush, végül azt mondta Ehud Olmert akkori izraeli miniszterelnöknek: „Nem tudok igazolni egy szuverén ország elleni támadást anélkül, hogy a hírszerző szervek nem állítják azt, hogy fegyverprogramról van szó.” „Az Ön stratégiája rendkívüli módon nyugtalanít” – válaszolt Olmert. Bush könyvéből az is kiderül, hogy elhibázott döntéseket hozott a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után, ám felháborítónak tartja az őt ért akkori bírálatokat, amelyek szerint azért nem reagált gyorsabban, mert az áldozatok többsége fekete volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.