Csak díszlet volt a Fed akciója?

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiábrándítóan lassúnak nevezte az Egyesült Államok foglalkoztatottságának bővülését és az infláció élénkülését a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet ezért bejelentette, hogy egészen 2011 második feléig pumpálja a pénzt a piacokba a „QE” nevű eszközvásárlások keretében.
A tervek szerint 600 milliárd dollárt költenek majd a gazdaság felélénkítésére. Ezenfelül a Fed által a válság korábbi szakaszában megvásárolt, de időközben lejáró jelzálogkötvényeket is szintén állampapírba forgatja majd vissza, így a jegybank, összesen 850-900 milliárd dollárral hizlalja tovább a mérlegfőösszegét jövő év júniusáig.
A 600 milliárd dollár pontosan akkora összeg, amit kissé fintorogva bár, de mégis elfogadhatónak nevezhet az ágazati elemzők többsége, ugyanakkor még nem kelt a piacon túlzottan nagy hiperinflációs félelmeket. Egyelőre úgy tűnik, ez az összeg elég volt ahhoz, hogy a befektetők várakozásait kielégítse, mivel a bejelentést követően nem indult el látványos eladási hullám a piacokon – állapította meg elemzésében az AXA. Orosz Dániel, a csoport magyarországi stratégiai elemzési igazgatója szerint ugyanakkor a pénzcsapok nyitva tartása csupán díszlet. A szakember szerint az akció mögött megbúvó elsődleges cél továbbra is az, hogy az amerikai jegybank folyamatosan inflációs várakozásokat indukáljon, és az egyre távolabbi, ködös jövőbe tolja a kamatciklus fordulópontját, mintegy abba az illúzióba ringatva a piaci szereplőket, hogy a monetáris lazítás tartós maradhat. Az elemzési igazgató szerint a vásárlások folytatására ösztönözhette a Fed vezetőit az is, hogy a demokraták 1938 óta nem látott vereséget szenvedtek november másodikán a kongreszszusban, így republikánus nyomásra, szinte minden kétséget kizáróan a költségvetési szigor következik. Ez azt jelenti, hogy 2011 első negyedévében teljesen kifutó ösztönző programok hiányában már csak a monetáris politika oldaláról érkezhet további élénkítés a piacokra.
A távirati iroda információi szerint a teljes összeg kilencvenhét százalékáért különböző lejáratú állampapírokat vásárolnak majd, a maradék három százalékot pedig másfél és harminc év közötti lejáratú, elsősorban infláció ellen védett kincstári értékpapírokba fektetik majd be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.