Ember, probléma

D. Horváth Gábor
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap elfogadta a parlament a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt. Az új jogszabálynak az egyik legfontosabb részlete, hogy az eddigi kötelezőséggel szemben ezentúl szabadon eldönthető, mely rendszer kezelje nyugdíjforintjainkat. A magán vagy az állami? Nézzük meg, hogyan vélekedik a kérdésről az Amerikából hazatért, s ma már a hazai gazdaságpolitikát erősítő szakember!
A magánérdeknek kell alárendelni a közérdeket! Lényegében ezt fejtegeti Kopits György egy tegnap megjelent interjúban, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy a kormány feleljen meg a piaci elvárásoknak! Mindezt nem magánemberként mondja, hanem a közpénzek átláthatóságát biztosítani hivatott Költségvetési Tanács (KT) elnökeként. Az interjúban Kopits úgy határozza meg a piac fogalmát, hogy az a pénzünket kezelő bankok és befektetési alapok összességét jelenti. A piac elvárásának pedig azért kell eleget tenni, mert ha nem tetszik neki a kormány magatartása, akkor nem biztos, hogy Magyarországon vásárol állampapírt, lehet, inkább külföldön néz körül befektetési lehetőségek után.
Ami azt jelenti, hogy a független Magyar Köztársaság kormánya a magyar társadalom elvárásai helyett a javarészt külföldi tulajdonban lévő bankok és alapok érdekeit tegye magáévá gazdaságpolitikai döntéseikor, különben baj lesz. Nem mellesleg tegyük hozzá, hogy az elnök úr ezzel olyan gazdaságpolitikai megfontolást ajánl a magyar kormánynak, amelyről az unió egyre több kormánya mondta, mondja ki, hogy megbukott.
Kopits álláspontja érthetővé válik szakmai életrajza alapján. Az amerikai magyar közgazdász 1975-ben a Egyesült Államok érdekeinek képviseletét ellátó Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) szerződött, 1986-ban az IMF magyarországi főreferense lett, majd 1988-ban az alap osztályvezetőjévé nevezték ki. Magyarországgal szorosabb viszonyba 1993-ban került újra, amikor kinevezték az IMF magyarországi képviselőjévé, és részt vett a több pontban alkotmányellenesnek bizonyult, Bokros Lajos nevével jelzett megszorítócsomag felügyeletében. Tagja volt annak az IMF-delegációnak is, amelyik Indonéziában bebizonyította az alap teljes impotenciáját. 2004-ben tért vissza Magyarországra végleg, amikor Járai Zsigmond javaslatára a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja lett, és hatékonyan képviselte azt a törekvést, hogy Magyarországon csillagászati magaslatokba emeljék a kamatlábat. 2009-ben az országgyűlés bal- és jobboldala egyhangúlag választotta az újonnan megalakított Költségvetési Tanács elnökévé.
Kopits az interjúban nemcsak általános kérdéseket feszeget, hanem a politikai viták össztűzébe került nyugdíjrendszer kérdésében is állást foglal. Nem is akárhogyan. Azt hangsúlyozza, hogy a kormány gazdaságpolitikáját leginkább a fenntarthatóság szempontjából kell vizsgálni. Márpedig ennek a szempontnak az államival szemben a magánnyugdíjrendszer felel meg – állítja. Megállapítását azzal indokolja, hogy a tőkésített rendszerben nincs garantált nyugdíjfizetés. Azaz szerinte azért van létjogosultsága a magánrendszernek, mert a magánnyugdíjpénztárak nem tudják garantálni a nyugdíjasoknak a nyugdíjakat, és ugyanezért fenntarthatók is, hiszen nem kérhető rajtuk számon az eltűnt pénz. Ellentétben az államival, amely rendszer viszont garantálja a nyugdíjakat, ám egy öregedő társadalomban ez hátrány – állapítja meg ugyancsak Kopits. Tényleg mintha csak Sztálint hallanánk: van ember, van probléma; nincs ember, nincs probléma.
A nyugdíjrendszer átalakítása miatt az MSZP az első pillanattól fogva fenyegetőzik. Tolvajt kiált, pereket és népszavazást helyezett kilátásba a kérdésről. Persze a nyugdíjasok nevében. Nos, az MSZP komolytalan valami, magatartása nem ismeretlen a magyar társadalom előtt. Az interjú végén azonban a komoly szakember is hasonló álláspontot vesz fel. „Mi (a tanács) elsősorban az Országgyűlés – így végső soron a polgárok – tanácsadói vagyunk” – állítja Kopits. Mi meg azt mondjuk neki, hogy hiszi a piszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.