Fény derülhet négy év jogsértéseire

Budapesten hamarosan négy évre visszamenőlegesen kiderül a Fővárosi Közgyűlés és a huszonhárom képviselő-testület által hozott rendeletek, fontosabb határozatok jogszerűsége. A felülvizsgálatot a Fővárosi Közigazgatási Hivatal végzi, ugyanis 2007 és idén szeptember között szünetelt az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. Terézváros például még ma is jogsértő költségvetés alapján működik.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az új képviselő-testületek elmúlt hetekben alkotott rendeleteit, határozatait nézzük át törvényességi szempontból: záros határidőn belül felülvizsgáljuk az elmúlt négy évben hozott önkormányzati döntéseket, és ha szükséges, megtesszük a szükséges lépéseket – közölte lapunk kérdésére Hikádi Mónika, a Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztályvezetője. Elmondta: az októberben megalakult képviselő-testületek jegyzőkönyvei a napokban érkeznek be a hivatalhoz, így azokkal kezdenek, de nem akarják elhúzni az előző időszak vizsgálatát sem.
A Gyurcsány-kormány 2006 végén a tizenkilenc megyei közigazgatási hivatallal egy időben megszüntette a fővárosit is, majd regionális „államigazgatási” hivatalokat hozott létre. Az Országgyűlés akkori MSZP–SZDSZ-es többsége arról is döntött, hogy a jelentős részben másodfokú hatóságként működő szervezetek kezéből kiveszi, gyakorlatilag megszünteti az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Ennek meg is lett az eredménye. Az elmúlt évek Budapesten kirobbant korrupciós botrányai közül csak a legemlékezetesebbek a fővárosi BKV-s, FKF-es, főkertes, gyógyfürdős botrányok, vagy a most vádemeléssel folytatódott Hunvald-ügy, illetve a mai napig feltáratlan terézvárosi ingatlanpanama.
– Terézváros a mai napig olyan költségvetés alapján működik, amelyet az előző szocialista vezetés jogsértő módon fogadtatott el – mondta el Hassay Zsófia. A fideszes polgármester idén tavaszszal az Alkotmánybírósághoz is fordult amiatt, hogy a büdzsét – egy képviselő halála miatt – minősített többség nélkül szavazták meg. A rendelet ma is él, a Fidesz–KDNP-s többség csak módosíthatja azt.
Vattamány Zsolt, Ezsébetváros fideszes polgármestere szerint szakemberek jelenleg is vizsgálják az elmúlt évek iratanyagait, de még csak az elején tartanak. Az MSZP-s időkben egy több milliárd forintos sportcsarnok-beruházás is borzolta a kedélyeket, az új vezetők most a befektetőkkel tárgyalnak.
– Ferencvárosban nem a testületi döntések, hanem az előnytelen ingatlanügyletek okozhattak volna százmilliós károkat, ezeket most próbáljuk enyhíteni – közölte Bácskai János (Fidesz–KDNP) polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.