Gergényi barátként segített

Budapest egykori rendőrfőkapitánya, Gergényi Péter is segítette az elmúlt években Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesterét, akit 24 társával együtt bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség – derült ki a lapunk birtokába került nyomozati iratokból.

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetbiztonsági szál. A Központi Nyomozó Főügyészség nem tudott információt szerezni arról, hogy Hunvald György miként értesülhetett az ellene folyó titkos adatgyűjtésről – közölte tegnap Fazekas Géza szóvivő a távirati irodával azután, hogy a Magyar Nemzet részleteket közölt a lehallgatási jegyzőkönyvekből. Fazekas a Hír TV kérdésére úgy fogalmazott: egyértelmű adatok mutatnak arra, hogy Hunvald György egy ponton értesülhetett valakitől a lehallgatásról. – Arra azonban, hogy kitől, milyen formában és milyen keretek között, a megalapozott gyanúhoz nem sikerült begyűjteni elégséges bizonyítékokat – tette hozzá. Golcsa József az ügyészségen azt vallotta, hogy a polgármester tanácsadójától, Kéri Lászlótól tudta, hogy lehallgatják, és hogy az ügyészség őrizetbe akarja venni. A sofőr szerint Kéri nemzetbiztonsági kapcsolatokkal rendelkezett, tudta, milyen autókkal követik a szocialista polgármestert, és ő végeztette el az irodák és a szolgálati autók lehallgatásmentesítését. Kéri László korábban a Baloldali Ifjúsági Társulás elnöke volt.


Hunvald György baráti viszonyt ápolt Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal, vele rendszeresen, egy-két havonta egy VII. kerületi Kazinczy utcai étteremben találkozott – mondta el a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) 2009. szeptember 29-én tett folytatólagos tanúkihallgatásakor Golcsa József. A sofőr, aki az év februárjáig, azaz Hunvald őrizetbe vételéig csaknem nyolc éven át a volt polgármestert szolgálta, tíz hónapon át tartó vallomássorozatában részletesen kifejtette az ügyről mindazokat a tényeket, amelyeknek szem- és fültanúja volt, illetve amelyeket egykori főnökétől hallott. A 2006-os brutális rendőrtámadások idején különösen aktív, végül 2007 májusában menesztett főrendőrrel kapcsolatban Golcsa elmondta: „Gergényitől 2008 tavaszán Hunvald anyagot, információt kért K. Ferencről, mivel úgy vélte, hogy K. érdeklődik Hunvald után.

*

Ezen információkérésre egy Hunvald által eldobhatónak kinevezett Sony Ericsson márkájú telefonról került sor, amelyet nekem adott azzal az utasítással, hogy a telefonkészüléket dobjam el azért, mert ő arról Gergényinek telefonált. Itt szeretném megjegyezni, hogy Hunvald több ilyen telefont is használt hasonló módon és célból. 2008 tavaszán nekem kellett elmennem a XI. kerületbe egy emeletes irodaházba, ahová Hunvald utasításának megfelelően több taxiváltással mentem, és az irodaház portáján egy hölgytől kaptam meg egy borítékban a Gergényitől származó, K.-ra vonatkozó anyagot.” Az érintett személy a sofőr ismeretei szerint leszerelt rendőr, és akkoriban egy zuglói pizzéria tulajdonosa volt. Azt is tudta róla, hogy barátja az egykori fideszes Czibula Csabának, aki később a Vállalkozók Pártja erzsébetvárosi önkormányzati képviselőjeként, majd az erzsébetvárosi gazdasági bizottság SZDSZ-es delegáltjaként tevékenykedett. – 2007 nyarán egy alkalommal elvittem Hunvaldot a pizzériába, ahol Gál György (az előzetes letartóztatását töltő egykori SZDSZ-es frakcióvezető és gazdasági bizottsági elnök – a szerk.), Czibula Csaba és Hunvald György volt jelen és ők K. Ferenccel valamiről tárgyaltak – fűzte hozzá. Mint ismeretes, a jelenleg is rács mögött lévő volt szocialista polgármestert három bűncselekményi körben is vádolják, a legjelentősebb az ingatlanpanamaként elhíresült büntetőeljárás, amelyben elsősorban Gál Györggyel a vádirat szerint több mint 640 millió forintos kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak. A vádirat alapján az ügy középpontjában összesen 17, a bűncselekmények elkövetésekor az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan értékesítése áll. Gál ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért. A vevőnek feltüntetett társaságokba a vád szerint a valódi tulajdonosok strómanjaikat helyezték el. Hunvaldék hamis értékbecslésekre hivatkozva a kerületi képviselő-testület tagjait „tévedésbe ejtették”. Mindeközben a vevők, az önkormányzati vezetők tudtával – offshore cégeiken keresztül – jelentős haszonnal továbbértékesítették az ingatlanokat.
A huszonöt terhelt közül többek ellen további maffiabűntettekkel, önkormányzati lakások kedvezményes kiutalásával, fiktív tanácsadói és munkaszerződésekkel okozott több száz milliós kár miatt is vádat emeltek. Czibula Csaba, a Hunvald-ügy jelenleg szökésben lévő – nemzetközi és európai elfogatóparancs hatálya alatt álló – gyanúsítottja. Ügyét a nyomozó hatóság elkülönítette, vele szemben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.
A vád szerint a bűncselekményeket bűnszervezetben elkövető Hunvald és Gergényi fent említett kapcsolatát alátámasztják Hunvald György titkos adatszerzéssel lehallgatott 2008-as telefonbeszélgetései. Budapest volt rendőrfőkapitánya például május 20-án így köszöntötte: „Gergényi Péter, nagy tiszteletem!” Hunvald egy szevasszal, szervusszal válaszolt, majd egy június 2-i találkozóban egyeztek meg. Gergényi előbb a Karmell éttermet javasolta, Hunvald viszont saját törzshelyére, az Akácfa utcai Kispipa nevű helyre invitálta barátját. A találkozó végül az aznapi lehallgatás szerint a vendéglő különtermében volt. Június 17-én újabb megbeszélésről egyeztettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.