Idén drágább a téli gumi

Drágább lesz az idén a téli gumi. Elsősorban a váratlanul élénk hazai kereslet az oka annak, hogy az abroncs most, a szezon kezdetén többe kerül, mint tavaly. Jövőre további áremelkedésre lehet számítani.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most érzékelhetően drágábbak a téli gumiabroncsok, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul az igazi roham még hátravan: az autósok akkor keresik fel inkább a gumiszervizeket, amikor leesik az első hó. Ezért várható, hogy decemberben még drágábban adják majd a kereskedések a téli gumit.
A világpiacon már régebb óta tapasztalható az áremelkedés. Ennek egyik oka az, hogy Thaiföldön és Indonéziában a rendkívül sok eső miatt tönkrement a kaucsuktermés jelentős része, így az abroncs egyik alapvető összetevőjének, a nyersguminak az ára megugrott – mondta el lapunk kérdésére Urbán Péter, a Bridgestone Magyarország cégvezetője. A drágulásnak az első lökést a 2008-as kőolajpiaci robbanás adta, hiszen az abroncsokban kőolajszármazékokat is felhasználnak, majd 2009-től érezhető volt, hogy a kereslet felülmúlja a kínálatot a nyers gumi piacán. Tekintve, hogy a gumifák hétéves korukra fordulnak termőre, az alapanyag-termesztők, ha akarnak, sem tudnak azonnal minden igényt kielégíteni. Mellesleg nem is nagyon akarnak, hiszen így drágábban adhatják el természeti kincsüket.
Az alapanyag drágulása következtében az abroncsgyártók külföldön időről időre rákényszerültek a drágításra, azonban ez nem jelent meg automatikusan a magyar árakban – fejtegette Urbán Péter. Egyfelől a forint árfolyamváltozása jelentősen befolyásolja a nagykereskedelmi árakat, másfelől a gyártók speciális, egyedi árképzést alkalmaznak egyes nemzeti piacokon. Többek közt ennek tudható be, hogy hazánkban nem jelent meg mindaz az áremelkedés, ami a fejlettebb EU-országokban tapasztalható.
Annak, hogy most, a tél kezdetén mégis drágább a téli gumi a kiskereskedésekben, már nincs sok köze a gumifákhoz – mondta a cégvezető. Különösen azért, mert a kiskereskedők már a nyár közepén lekötötték ez évi téligumi-rendeléseiket. A pillanatnyi hazai kereslet azonban – mindenki meglepetésére – jócskán felülmúlja az előzetes várakozásokat. Ugyanakkor a nagyobb kereslet következtében időleges hiány is kialakulhat itt-ott az országban, és ez alkalmat ad a kereskedőknek, hogy valamelyest bátrabban árazzák a téli gumit. Ugyanakkor a magasabb árak láttán nem érdemes elhalasztani a vásárlást. A nemzetközi hatások előbb-utóbb begyűrűznek hozzánk, és jövőre várhatóan még drágább lesz ez a termék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.