Két szűk esztendő vár Obamára

Barack Obama első két évéről mondtak véleményt az amerikaiak a tegnap rendezett félidős választásokon, amelyeken a gazdaság állapota és a magas munkanélküliség miatti elégedetlenség súlyos károkat okozhat az amerikai elnök Demokrata Pártjának.

2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyéves elnöki ciklus közepén a választók mind a 435 képviselői (alsóházi) mandátumról, valamint a hatéves mandátummal rendelkező száz szenátori (felsőházi) hely mintegy harmadáról döntenek. Harminchét szövetségi állam kormányzót is választ. Mintegy száz kérdésben tartanak népszavazást, Kaliforniában például arról, hogy legalizálják-e a marihuánát, Oklahomában pedig arról, hogy megtiltsák-e a bíróknak az iszlám törvénykezés használatát ítéleteik meghozatala során.
A választási kampányra rányomta a bélyegét az erőtlen gazdasági fellendülés és a munkanélküliség magas szintje. Sok amerikait csalódással tölt el a kormány gazdaságpolitikája, s ebből főleg a Republikánus Pártot erősítő konzervatív Teadélután mozgalom profitálhat. A felmérések szerint a republikánusok elhódítják a képviselőházat, s a demokratáknak meg kell harcolniuk azért, hogy megőrizhessék szenátusi fölényüket.

*

A legutolsó, hétfői előrejelzések szerint a republikánusok 45-70 helyet nyernek el a demokratáktól az amerikai képviselőházban és tizet a felsőházban. A két éve még romokban heverő Republikánus Párt a választási kampányban igazi vezető személyiségre nem tudott támaszkodni, ahogyan a demokraták Barack Obama elnökre. A republikánusok azonban az utóbbi egy évben a hagyományos konzervatív értékeket képviselő, alulról építkező, egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Teadélután mozgalom felemelkedésének köszönhetően megerősödtek. Számos államban – Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt támogatásával – a Teadélután mozgalom képviselői indulhattak republikánus színekben, miután a jelöltségért folyó harcban sikerült legyőzniük a Republikánus Párt régebbi politikusait. „Az amerikai emberekkel egyetemben új kezdetben bízunk” – hangoztatta a republikánusok nemzeti bizottságának elnöke, Michael Steele, mondván, pártja sikere egyensúlyt teremt a hatalommegosztásban.
Barack Obama az egyik legnépszerűbb amerikai televíziós tehetségkutató műsor, az American Idol műsorvezetőjének, Ryan Seacrestnek adott interjújában intézett utolsó felhívást a választópolgárokhoz. E-mailben pedig megköszönte híveinek, hogy kiálltak az elnök történelmi egészségügyi reformja mögött.

Nem lesz Kennedy. Az amerikai politika történetének egyik legbefolyásosabb dinasztiája legalább két évig nem képviselteti magát a kongresszusban, ugyanis egyetlen Kennedy sem indul a félidős választáson. A név öröksége az 1962-ben szenátorrá választott Ted Kennedyre maradt, a veterán politikus 2009-ben meghalt. Fia, Patrick Kennedy sem indul újból képviselőként Rhode Island-i körzetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.