Kísértet FC

Fehér Béla
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torontáliék még csak egy hete költöztek a társasházba, de már visszasírták az elcserélt szoba-konyhát! Ott csend volt, itt viszont minden este elkezdődött a jövés-menés a falak mögött. Hoszszú ideig csoszogás, csontzörgés hallatszott, aztán a csoszogás megszűnt, a csontzörgés maradt, de pufogással egészült ki úgy másfél órára. Amikor a pufogás elmúlt, megint a csoszogás következett. Este tíz óra felé végre nyugalom lett. Torontáliné a konyhaasztalra borulva zokogott, a két gyerek a szekrénybe bújva reszketett, Torontáli pedig, ahogy családfőhöz illik, megpróbált a dolgok végére járni. Fülét a falra szorítva követte a csontzörgéssel aláfestett csoszogást. Már a beköltözés utáni második nap estéjén megállapította, hogy a hálószoba északi fala mögött kezdődik, halad a nappali felé, aztán felhangzik a pufogás, de az már a mennyezet irányából. Végül megint a csoszogás, csontzörgés, de már visszafele, a hálószoba irányába.
A beköltözésük utáni negyedik nap reggelén Torontáli becsengetett a szomszédba. Udvariasan érdeklődött, vajon ott is hallatszik-e a csoszogás.
– Minden hallatszik. Egy kísértetházban nincsenek kivételezett lakások – mosolygott a szomszéd, amúgy vidámságra alig hajlamos, korán kopaszodó mérnökember. A homlokára tolta a szemüvegét.
– Látom, kilógnak az idegei.
– Kísértetház? Úgy érti, kísértetek mozognak a falak mögött?
– Nem hiszi? Én se hittem. Engem eleinte a pufogás borított ki, a feleségem a csoszogást nem bírta. Elváltunk. Szilágyiékat, akikkel lakást cseréltek, a csontzörgés kergette őrületbe. Pszichiáterhez hordták az ikerlányaikat.
– Szamárság. Maga hisz a kísértetekben?
A szomszéd Torontáli szemébe nézett, bólogatott.
– Mióta itt lakom, hiszek. Na, jöjjön, meghívom egy kávéra.
Torontáli leült a nappaliban, a dohányzóasztalra dobált könyveket nézegette. Randevú a démonnal, Pillantás a túlvilágra, Az elmúlás mint paradoxon, Legendás feltámadások, Kortárs japán üvegművészet… Hitetlenkedve csóválta a fejét.
– Remélem, nem ugratni akar a szellemekkel? Állítólag nem is csapnak zajt!
– Ellenkezőleg! Imádnak hangoskodni. Ha dühösek, bútorokat borogatnak, csapkodják az ajtókat. Megdöbbentő esetekről tudunk. Beástam magam a szakirodalomba! – A mérnök tálcán hozta a kávét. – A tanúk gyakran számoltak be huhogásról, láncrázásról, kaparászásról, kitartó matatásról. De persze futballmeccsről nem.
Torontáli kis híján elejtette a kávéscsészét.
– Futballmeccsről? Miféle futballmeccsről?
– Hónapokba került, míg rájöttem. A mi kísérteteink minden este futballmeccsre mennek, attól van a csoszogás, csontzörgés. A pufogás a labda hangja. A meccs lefújása után pedig mennek vissza. Még az a szerencse, hogy csendben szurkolnak, ugyanis hangszálakkal nem rendelkeznek. A pálya valahol fenn lehet, a padlástér környékén. – A mérnök lehalkította a hangját, bizalmasan Torontálihoz hajolt. – Hamarosan megjelenik a tanulmányom a Shadow and dread magazinban. Világszenzációról van szó.
– Nem is tudom, mit mondjak. Olyan, mint egy rémmese – csóválta a fejét Torontáli, mire a mérnök még lelkesebb lett.
– Higgyen nekem! Mérget vehet rá, hogy a túlvilágon is rendeznek bajnokságot. Gondoljon bele, ez az egyetlen szórakozásuk.
Torontáli egy órát töltött a szomszédban, aztán hazament. A felesége az előszobában állt, ráemelte kisírt szemeit.
– Megtudtál valamit?
– Az égvilágon semmit – rántotta meg a vállát Torontáli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.