Ma forrni fog Bukarest

Több tízezer tüntetőt várnak a román ellenzéki pártok és a szakszervezetek ma Bukarestbe, ahol a parlament megvitatja az Emil Boc kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A koalíciós honatyák távol maradnak a kormánybuktatást célzó szavazástól.

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok sikerrel kecsegtet a román szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL) kormánybuktató kezdeményezése, amelyet ma vitatnak meg a bukaresti törvényhozásban. Az ellenzék elsősorban a gazdasági válságra adott, elhibázottnak tartott válaszintézkedések miatt kárhoztatja az Emil Boc kormányfő vezette kabinetet, amely júliusban 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, majd öt százalékkal megemelte az áfát, miután az alkotmánybíróság megvétózta a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását célzó törvényt. A szocdemek és a liberálisok kitartó aknamunkát folytattak az elmúlt napokban, hogy összegyűljön a bizalmatlansági indítvány sikeréhez szükséges 236 szavazat, ennek érdekében egyenként környékezték meg a koalíciós alakulatokat: a Boc vezette jobbközép demokrata-liberális párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagjait, valamint a nem magyar kisebbségi képviselőket. A legcsábítóbb ajánlatokat az RMDSZ kapta az ellenzéktől, amely felkínálta a Markó Béla vezette alakulatnak, hogy átállása és a Boc-kabinet bukása esetén beveszik a PSD és a PNL általa alakítandó ügyvezető kormányba, sőt megőrizheti miniszterelnök-helyettesi és három tárcavezetői posztját. A koalíciós pártok – beleértve az RMDSZ-t – azonban megállapodást kötöttek, miszerint a hatalom honatyái részt vesznek ugyan a bizalmatlansági indítvány vitáján, ám nem fognak szavazni; megfigyelők szerint ezzel próbálják elejét venni néhány képviselőjük és szenátoruk árulásának.
Emil Boc lenne az első román miniszterelnök, aki egy év leforgása alatt kétszer is megbukna, Boc kisebbségi kabinetjét tavaly októberben már leszavazták a parlamentben, az RMDSZ akkor az ellenzéket erősítette. A szakszervezetek százezer fős, az ellenzéki pártok által támogatott tiltakozó nagygyűlést hívtak össze mára a bukaresti parlament elé, ahol követelni fogják a kormány távozását. A demokraták azzal vádolják a szocdemeket, hogy utcai erőszakra buzdítják híveiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.