Menedék

György Zsombor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyvárosi értelmiségiek sora próbált az elmúlt években eldugott kis falvakban menedéket találni a zaj, a tömeg, a rossz levegő elől. Amolyan alkotóházként képzelték el új otthonukat, s próbálták magukkal is elhitetni, hogy az életminőség jobb vidéken. Jelentős részük ma már hibás döntésnek tartja, hogy mindent felégetett maga mögött. Hiszen a magány egy ideig inspiráló lehet, hónapok, évek múlásával azonban egyre jobban tud hiányozni a kulturális pezsgés, az ismerősök közelsége. Ezt a rossz érzést pedig a jó minőségű szilvapálinka is csak tompítja.
Persze akadnak olyanok, akiknek nem hiányzik a városi létforma, helyette állatokat tartanak, beszélgetnek a paradicsompalántákhoz. De kevesen képesek egyik napról a másikra ott hagyni mindent, s évek múlva is azt mondani, hogy ez jó döntés volt. Persze fordítva is igaz: aki faluhelyen nevelkedett, annak a betontömeg nyomasztó. Különbözőek vagyunk, genetikailag és neveltetésileg is, máshol, másként, másokkal érezzük jól magunkat. Ezért is nehéz igazán jó szempontokat találni, ha életminőség tekintetében akarjuk rangsorolni a településeket. Genfet és Koppenhágát a legélhetőbb városok között jegyzik, de ez semmit sem mond annak, aki a mediterrán tengerpartokon érzi jól magát. A minap hazánkban először elkészült egy olyan önkormányzati rangsor, amely fontos gazdálkodási és közszolgáltatási jellemzőin keresztül próbálja bemutatni a nagyvárosok teljesítményét. Olyan értékeket vizsgáltak például, mint az egy főre eső költségvetési keret, az elnyert pályázatok aránya, az egy háziorvosra jutó betegek száma, a vízdíj vagy a közbiztonság. A táblázatból látható, egyik város ebben, a másik abban jobb. Azt a nemkülönben fontos kérdést, hogy összességében mennyire elégedettek életükkel az ott lakók, október 3-án már feltették a lakosoknak. Az eredményeket pedig négy év múlva újra értékelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.