Nyugdíj negyven év munka után

Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, akinek negyven év munkaviszonya van. A rendelkezés 2011-től érvényes – jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő.

Munkatársunktól
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátást kapott. Hozzátette, a negyven évbe képzési idő – sem szakiskolai, sem felsőfokú – nem számít bele.
Mindezen intézkedésekre a nyugdíjjárulék fél százalékpontos emelésével teremtenek lehetőséget. Ha az érintettek több mint hetvenöt százaléka él a lehetőséggel, és nyugdíjba megy, akkor ez 2011-ben 18–24 ezer főt s hozzávetőleg 30-35 milliárd forintos kiadást jelent – közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság.
Az MSZP támogatja a kormány e döntését, de azt javasolta, teremtsék meg ezt a lehetőséget a férfiaknak is.
*
Török Zsolt, az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: kíváncsi rá, hogy a bejelentés kommunikációs trükk-e, ugyanis a „nemzeti átverés kormánya” csak munkaviszonyról beszél, szolgálati viszonyról nem. Utóbbiba beleszámít a szakképzési idő és a felsőoktatásban eltöltött időszak is.
A kormányszóvivő beszámolt arról is, az Országgyűlés elé terjesztik azt a tervezetet, amely szerint január 1-jétől munkanapok helyett naptári napokban állapítják meg a közigazgatási hatósági eljárások határidejét. Ez előnyös azoknak, akik ügyet intéznek, hiszen így nem fordulhat elő, hogy egy hosszú hétvége után olyannyira elhúzódjon az ügyintézés, hogy abból az ügyfélnek nehézségei adódhatnak – tette hozzá Nagy Anna, megjegyezve, az eddigi gyakorlat inkább a hivataloknak kedvezett, a mostani rendszer pedig sokkal inkább az ügyfeleknek jelent majd előnyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.