Obama vészharangja

Több időt kért az amerikaiaktól reformjainak végrehajtására Barack Obama egy szerda esti beszélgetős műsorban. Az amerikai elnök aktívan részt vesz Demokrata Pártjának kampányában, hiszen már csak napok vannak hátra a november 2-i amerikai félidős kongresszusi és kormányzói választásokig. Allan Lichtman szakértő szerint Obama jövője a gazdaság helyzetétől függ.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Obama – aki két évvel ezelőtt a változás szlogennel kampányolt – az őt ért bírálatokra reagálva kijelentette, a változtatások időt vesznek igénybe. Az elnök elismerte, sok a csalódott ember, különösen a munkanélküliek, ugyanakkor kiemelte azokat a területeket, ahol fontos tetteket vitt véghez, többek között az amerikai történelemben példátlan egészségügyi reformot hajtott végre.
Allan Lichtman, a washingtoni Amerikai Egyetem professzora tegnap – magyar újságíróknak nyilatkozva – elmondta, a választások következtében a kongresszus alsóházában a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusban megtarthatják előnyüket a demokraták. A szakértő szerint a választók elsősorban a gazdasági helyzetről mondanak ítéletet, a republikánus szavazók pedig mindenáron meg akarják büntetni az elnököt. Allan Lichtman úgy véli, noha személyesen nem Obama a felelős a gazdaság állapotáért, a választók az elnökre hárítják a felelősséget. A professzor szerint a tavalyi mentőcsomaggal az amerikai autóipart megerősítő Obamának egy mostani választási vereség esetén is ragaszkodnia kell elveihez, hiszen a történelemben akadnak olyan példák, hogy a félidős választást elszenvedő elnök az azt követő elnökválasztáson nyerni tudott (Truman, Eisenhower, Clinton). Lichtman úgy véli, nem történne nagy változás akkor sem, ha a republikánusok mindkét házban többséget szereznének, hiszen annak idején George W. Bush a kisebb állami költekezéssel és Amerika visszafogottabb külpolitikai szerepvállalásával kampányolt, majd mindennek az ellenkezőjét tette.
Allan Lichtman elmondta, a két évvel ezelőtt romokban heverő Republikánus Pártnak új lendületet adott az alulról építkező, hagyományos amerikai konzervatív értékeket hangoztató, úgynevezett Teadélután mozgalom, amely a harmadik politikai erővé lépett elő, de amely Lichtman szerint a Republikánus Pártba fog beágyazódni. A professzor elmondta, a republikánusoknak továbbra is az a legnagyobb problémája, hogy nincs egyértelmű vezetőjük, aki felvehetné a harcot 2012-ben Obamával. Még akkor sem, ha Sarah Palin – volt republikánus alelnökjelölt – tegnap közölte, ha senki sem vállalja, két év múlva megmérkőzne a mostani elnökkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.