Önkormányzatok: egyszerűbb elbocsátás

Hat, az önkormányzatok működését jelentősen befolyásoló törvényjavaslatot nyújtott be a hét végén a parlament elé három fideszes országgyűlési képviselő. Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Kósa Lajos, Debrecen és Kovács Zoltán, Pápa polgármestere módosítócsomagjának egyik eleme, az önkormányzati tisztviselők indoklás nélküli elbocsáthatósága ellen egy szakszervezet és az MSZP azonnal tiltakozott.

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választási ígéreteinek megfelelően a Fidesz–KDNP politikusai arra tettek javaslatot, hogy az államigazgatásban már véghezvitt átalakítások után a közigazgatásban is megvalósítható legyen a közszolgálat, a munka színvonalának az emelése, ehhez pedig minőségi szakembergárdát alakíthassanak ki. A javaslatok közül már az első pillanatokban a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása kavarta a legnagyobb vitát azzal, hogy elfogadása esetén 2011-től az önkormányzatokban is indoklás nélkül, rövid felmentési idővel elbocsáthatók lesznek, akik nem felelnek meg az elvárásoknak. A tervezet megszüntetné a határozatlan idejű „kinevezett vezetői” rendszert is, helyette visszaállítaná a legfeljebb 5 évre adható megbízást. Egy másik fideszes javaslat ugyanis a jövőben gyakorlatilag visszahívhatóvá tenné az alpolgármestereket.
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja az indítványokat. Lendvai Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő pedig közleményében arról értekezett, hogy a közigazgatásban „szabad utat kap a személyi és a politikai bosszú”.
A Fidesz régi ígérete, hogy legyenek „azonnal érvényesíthető, nagy összegű bírságok”. Ennek megfelelően a benyújtott szabálysértési törvénymódosítás 20 ezer forintról 100 ezerre emelné a bírságot. A módosítócsomag hatodik eleme, a beruházási eljárások egyszerűsítése, a törvény szerinti ügyfelek számának korlátozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.