Palin kínos percei

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki és afganisztáni háborúkról készült titkos jelentések kiszivárogtatásával világhírűvé vált WikiLeaks oknyomozó honlapot 2006-ban hozták létre. Az internetes oldalra először 2010 áprilisában figyelt fel a világ, amikor közzétett egy videofelvételt, amelyen ártatlan iraki polgárok és két Reuters-újságíró amerikai katonák általi meggyilkolása látható.
A WikiLeaks az információhoz való hozzáférés szabadságáért kampányol, titkos, cenzúrázott, politikai vagy diplomáciai jelentőségű iratok közzétételével foglalatoskodik. 2008-ban olyan listát tett közzé, amelyen a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt állítólagos tagjai, köztük közismert személyiségek neve szerepelt. A 2008-as amerikai elnökválasztási kampány idején a honlap Sarah Palin republikánus alelnökjelölt e-mail-levelezéséről és -címlistájáról készült fotókat mutatott be. Vihart kavart annak a dokumentumnak a közzététele is, amely a guantánamói táborban őrzött foglyok mozgásterének korlátozását részletezte.
A WikiLeaksnek bárki küldhet dokumentumokat, de a honlap szerkesztői és a nekik önkéntesen segédkező újságírók döntik el, mi jelenik meg. A weblapot egy Sunshine Press nevű, emberi jogi csoportok, oknyomozó riporterek és mások által finanszírozott szervezet működteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.