Teljesíthető magyar uniós célok

A lisszaboni szerződés értelmében jelentősen csökkent a soros EU-elnökséget ellátó országok szerepe az európai hatalmi struktúrában, de a soros elnökség feladata lesz tető alá hozni a legfontosabb megállapodásokat – mondta tegnap lapunknak Piotr Maciej Kaczynski. A brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központjának kutatója teljesíthetőnek nevezi a magyar elnökség céljait.

2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két soros elnöksége volt Európának a lisszaboni szerződés tavaly decemberi hatálybalépése óta, de egyik elnökség sem találta meg azt az egyensúlyt, amiben hosszú távon megbízhatunk – magyarázta Piotr Maciej Kaczynski. A szakértő szerint Spanyolországnak nem sikerült alkalmazkodnia az új strukturális felálláshoz, Catherine Ashton, az EU újonnan kinevezett külügyi főképviselője pedig nem ismerte jól az uniós eljárásokat, nem érzékelte, hogy az ukrán elnök beiktatási ceremóniáján vagy az egy időben zajló uniós védelmi miniszteri tanácskozáson kellene-e részt vennie. A jelenlegi belga soros elnökség sokkal visszafogottabb, ugyanakkor nagyon jól működik, többek között annak köszönhetően, hogy az EU tanácsának állandó elnöke, Herman Van Rompuy maga is belga. A lisszaboni szerződéssel létrejött új rendszer abban az esetben működik hatékonyan, ha minden szinten együttműködnek a tagállamok – véli Kaczynski. Ebben a rendszerben a soros elnökre – így 2011 januárjától Magyarországra – elsősorban adminisztratív és törvényhozási feladatok hárulnak, illetve a tagállamok közötti fontos megállapodások tető alá hozása.
A lengyel kutató szerint a magyar elnökség prioritásai – energiabiztonság, roma integráció, Keleti Partnerség, Duna-stratégia, Horvátország uniós csatlakozása – fontosak az EU számára. Ha a horvát csatlakozást sikerülne például még a magyar elnökség idején aláírni, az óriási siker lenne Budapest számára. A roma integráció kérdése rendkívül sürgető probléma lett az egész EU számára, Magyarországnál pedig nincs illetékesebb állam, amely ezzel a témával komolyan foglalkozni tudna. Az elnökségnek azonban természetesen olyan ügyekkel is foglalkoznia kell majd, amelyek nincsenek napirenden, váratlan politikai vagy gazdasági fordulatokkal – figyelmeztetett Kaczynski.
Azzal kapcsolatos felvetésünkre, hogy a lisszaboni szerződésnek nem sikerült tisztáznia, tulajdonképpen ki is vezeti az Európai Uniót, a szakértő elmondta, korai lenne egy év után értékelni a szerződés hatásait. Az EU jelenleg nehéz helyzetben van, hogy meggyőzze partnereit, több egy egyszerű nemzetközi szervezetnél. Évekig eltarthat, amíg nyilvánvalóvá válik, ki miért felel az EU-ban – közölte Piotr Maciej Kaczynski.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.