Tiszahajnal, alkonyat

Ötvenhetedszer rendezték meg Hódmezővásárhelyen a Vásárhelyi Őszi Tárlatot. A nagydíjat és a vele járó Tornyai-plakettet Fehér László Kossuth-díjas festőművésznek ítélték.

P. Szabó Ernő
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan elődök kapták meg ezt az elismerést a vásárhelyi tárlatsorozat kezdeti időszakában, mint Medgyessy Ferenc, Barcsay Jenő és Kohán György. Nemcsak a megcélzott kvalitást érzékeltetik e nevek, de azt a sajátos irányvételt is, amely minden időben jellemezte Vásárhely, a „paraszt-Párizs” művészetét s az azt bemutató kiállításokat. A sajátos alföldi tradíció felvállalását, az egyetemes művészet kimagasló értékei felé fordított figyelmet, a helyi lakosokkal vállalt közösséget és az ő alakjukon, sorsukon, történelmükön keresztül az általános emberi megmutatást, egyfajta realista, „ábrázoló” művészetet, amely azonban nem ragad le a felszínnél.
Sok víz folyt le azóta a Tiszán és a Maroson, hogy a tárlatsorozat elindult, de a lényeg ma sem változott. Példátlan az a folyamatosság, példátlan az a hagyomány, amelyet megteremtett, s amely ma is évről évre gazdagodik. A vásárhelyi tárlatok a mai magyar kortárs kiállítások mezőnyében megkülönböztetett helyet foglalnak el, hiszen ma már tulajdonképpen az egyetlen olyan fórumot jelentik a kortárs magyar művészeknek, ahol műfaji, stílusbeli, tematikai, életkori megkötés nélkül bemutathatják új műveiket, újra és újra körvonalazva a kortárs magyar művészet összképét. Ezzel pedig, azon túl, hogy a művészek számára nélkülözhetetlenül fontos szakmai fórumot megteremti, a közönség esztétikai értékek iránti igényét is kielégíti, nyitottsága révén a művészetbarátok új generációinak a felneveléséhez is hozzájárul. Egyébként a kiállítók között is egyre több a fiatal, a festők mintegy negyede negyven év alatti, sok a friss diplomás, de olyanok is vannak a fiatalok között, akik már nemzetközi fórumokon is szép sikereket értek el, mint például Szabó Klára Petra, Komlovszki-Szvet Tamás, Sipos Eszter vagy Szabó Ábel.
Egyszóval, ha Takács Márton nagyméretű szénrajzai tanúsága szerint ma is minden út Rómába vezet, s ha a magyar kulturális élet továbbra is Budapest-központú maradt, a Vásárhelyi Őszi Tárlat az utóbbi tíz-tizenöt évben alaposan átrajzolta a kortárs művészet erő- és irányvonalait. S noha, ahogyan a Tornyai-plakettel díjazott Fehér László Alkonyat című festményén látjuk, az este többnyire az autósztrádán éri a művészembert, aki hazafelé tart a budai hegyek felé, a nappal fontos eseményei vagy épp hétköznapi történetei már nem feltétlenül a Belvároshoz kötődnek. Új tereket keresnek, jelölnek ki e történések számára a festők, ahogyan azt Bikácsi Daniela, Krajcsovics Éva vagy Váli Dezső munkája mutatja, kulisszák helyett drámai vagy szimbolikus történések keretévé válik a nagyvárosi tér (Csengery Béla, Szabó Ábel), s a tájkép hagyományos műfaja is megújul, hogy – amint Incze Mózes vászna jelzi – az Érkező üzenet értelmezhető legyen.
Sokféle üzenet, sokféle hang van jelen természetesen százhatvanhét művész tárlatán. Van közöttük drámai erővel fölhangzó figyelmeztetés, mint a posztumusz kiállító Paizs László Közép-Európa elrablása című, fém-poliészter kompozíciója, s van közöttük olyan, amely a naiv festmények szelídségével, bájával képes érzékeltetni azt a drámai helyzetet, amelyben az ország leledzik (Galambos Tamás: Postagalambos). Klasszikus előképek és nagyon is jelen idejű hétköznapi történetek jelennek meg több fiatal munkáin is: Kalmár Dorka Gyes-ikonja Czimra Gyula tereit idézi, Kántor Ágnes Ablak című, formázott vásznának fekete vakablaka René Magritte híres mondását, amelyet saját, pipát ábrázoló képére írt: Ez nem pipa. Vagy mégis az? Igen, ha a műben elég elhitető erő van, tűz, lángolás. Mint Borza Teréz hófehér, kagyló alakú plasztikájában, a Tiszahajnalban, amely 1280 Celsius-fokos égetés közben született.
(57. Vásárhelyi Őszi Tárlat, Hódmezővásárhely, Alföldi Galéria, december 5-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.