Védeni a közösség értékeit

Kritikával illette a tegnap elfogadott módosításokat Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke egy szakmai konferencián. Salamon László, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságának vezetője ugyanott kijelentette: a közösség értékeit az eddiginél erősebben kell védelmezni.

Kulcsár Anna
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a lejtőn nehéz megállni – fejtegette a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott tegnapi szakmai kerekasztal-beszélgetésen Sólyom László volt köztársasági elnök. Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi vezetője annak kapcsán mondta ezt, hogy a kormánypártok módosítani akarják a testület jogkörét. Sólyom azt tekinti a legnagyobb veszteségnek, hogy megszüntették a költségvetési tárgyú törvények alkotmányellenességének szankcióit. Az AB megállapíthatja a gazdasági jogszabályok alkotmányellenességét, de a törvényeket nem semmisítheti meg. A volt államfő úgy vélte, az alkotmányos kontroll kiiktatásával felértékelődik a köztársasági elnök politikai vétója. – Mától a jövő alkotmánya marad a reményünk – jelentette ki Sólyom. Megismételte korábbi véleményét, miszerint már sürgető a rendszerváltás súlyos adósságának megfizetése egy nemcsak tartalma, hanem formája szerint is új alkotmánnyal. Az új alaptörvénynek a hatályos alkotmány értékeire kell épülnie, azt szükséges kiteljesítenie. Szerinte az új alkotmány szimbolikus újdonságát a preambulum fejezheti ki.
A jelenlegi alkotmány értékeinek a következő, új alaptörvényben is szerepelniük kell, de szükséges levonni az elmúlt húsz év tanulságait – mondta Salamon László, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságának vezetője. Kiemelte: az 1989. évi alaptörvény a több évtizedes diktatúra után elsősorban az állampolgárok jogait szabályozta. Ez helyes volt, de elengedhetetlen a közösségi értékek rögzítése is. Ezek közé tartozik a nemzet, a család erőteljesebb védelme és a közösségi javak oltalmazása. Erre a rendszerváltozás kodifikátorai nem fordítottak elegendő figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.