Magyarország felkészült

Sikeres lesz a 2011 januárjában kezdődő magyar európai uniós elnökség az Európai Parlament (EP) elnöke szerint. Jerzy Buzek erről tegnap beszélt az Országgyűlésben, ahol ő és az EP frakcióvezetői a magyar elnökségről tárgyaltak a magyar kormánnyal.

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertetés. Ma tartja Brüsszelben a belga uniós elnökség alatti utolsó ülését az EU bel- és igazságügyi tanácsának igazságügyi szekciója. A napirendi pontok megtárgyalása után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ismerteti a soron következő magyar elnökség bel- és igazságügyi prioritásait, illetve – a tanács igazságügyi szekciójának következő elnökeként – átveszi a korábbi féléves cikluson átívelő igazságügyi feladatokat. (MTI)


Jerzy Buzek elmondta, Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy sokat elérjen az elkövetkező hat hónapban, és – mint fogalmazott – az EP megbízható és őszinte partnere kíván lenni a magyar elnökségnek.
– Magyarországon olyan politikai erőviszonyok uralkodnak, amelyek nem veszélyeztetik az elnökség működését – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a magyar és az azt követő lengyel EU-elnökség időszaka lesz az EU egyik legnehezebb éve a kommunizmus bukása óta. Mint mondta, Európának egy sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia, ebben a versenyben a kontinens nem lehet az a „komótos, dekadens és megfásult öregúr”, mint amilyennek ma sokan lefestik. A magyar, majd a lengyel EU-elnökség alatt fel kell mutatnunk a világnak, hogy Európa a piacgazdaság őshazája, és képes új, innovatív megoldások felé fordulni

*

Orbán Viktor közölte, egész Európának komoly megújulásra lesz szüksége a következő időszakban, a magyar EU-elnökség alatt pedig sokkal több feladatot kell megoldani, mint azt gondolta volna, ilyen például a lisszaboni szerződés módosítása. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a felkészülés részeként megbeszélést folytatott a többi 26 uniós tagállam vezetőivel, a keleti partnerségi programban részt vevő hat ország közül három miniszterelnökével, illetve több nyugat-balkáni ország vezetőjével. Mindannyian azt az igényüket fejezték ki, hogy erős Európát akarnak, amely támaszt és erőforrást jelent.
A magyar elnökség prioritásai közül Orbán Viktor kiemelte Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak lezárását, amely európai perspektívát nyújtana az egész Nyugat-Balkánnak. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Balkán sokkal kevésbé nyugodt térsége Európának, mint azt messziről látjuk. Magyarország emellett törekszik arra, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, s az elnökség alatt kidolgozzák az európai romastratégiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.