Nyolcvanegy halott a chilei tűzben

Legkevesebb nyolcvanegyen meghaltak, tizennégyen pedig súlyos sérüléseket szenvedtek tegnap, amikor tűz ütött Chile egyik börtönében. Az elhunytak többségével füstmérgezés végzett. A lángok a rabok összecsapása közben csaptak fel.

Grimm Balázs
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki tegnap Chile fővárosa, Santiago San Miguel nevű börtönében – adta hírül a Reuters. A szerencsétlenségben nyolcvanegy rab életét vesztette, tizennégy pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Rajtuk kívül egy tűzoltó és három őr sérült meg. A mérleg nem tekinthető véglegesnek, félő, hogy többen meghalnak a sebesültek közül. Luis Masferrer, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ugyanakkor arról számolt be, reményeik szerint a halálos áldozatok száma nem emelkedik tovább. A dél-amerikai ország történetének eddigi legsúlyosabb ilyen jellegű tragédiája a reggeli órákban rivális bandák összecsapásával kezdődött. A túlzsúfolt, csaknem kétezer bűnözőt fogva tartó intézmény öt szárnyának egyikében estek egymásnak a bűnözők, akik a harc hevében gyújtogatni kezdtek. Televíziós felvételeken látható volt, hogy az épület óriási lángokkal ég, miközben a környéket sűrű, fojtogató, fekete füst lepi el.
Az intézmény kerítésénél kétségbeesett hozzátartozók gyülekeztek, kiáltozva kérlelték a börtönőröket és a kivonult rendőröket, hogy engedjék be őket az épületbe, hadd mentsék ki szeretteiket. Nem jutottak be. Néhányan elkeseredettségükben kövekkel dobálták meg a bent szolgálatot teljesítő egyenruhásokat. Még a helyszínre érkező tűzoltókat is rendőri védelemmel kellett az épülethez vezetni – jelentette a BBC tudósítója.
Felipe Bulnes chilei igazságügyi miniszter közölte, a börtönben 1960 rabot őriznek, hozzávetőleg kétszer annyit, mint amekkora a kapacitása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.